In recente
studies zijn zowel positieve als negatieve associaties gezien tussen de inname
van vitamine D uit de voeding en het risico van pancreascarcinoom. Prof. Rachel
Neale (Berghofer Medical Research Institute, Herston Australië) en haar collega’s
van het Pancreatic Cancer Case-Control Consortium hebben een gepoolde analyse
uitgevoerd van negen patiënt-controlestudies van dit verband. De uitkomsten van de analyse worden vandaag online gepubliceerd in Annals of Oncology.1
Uit de
analyse blijkt dat het risico van pancreascarcinoom toeneemt met toename van de
inname van vitamine D uit de voeding. Per toename van de vitamine D-inname met
100 IE per dag neemt het risico van pancreascarcinoom toe met 13% (OR 1,13;
p=7,4x10-6). Bij een inname van 230 IE vitamine D of meer per dag is
het risico van pancreascarcinoom 31% hoger dan bij een inname van minder dan
110 IE per dag (OR 1,31; p=2,4x10-3). De associatie is mogelijk
sterker in personen met een lage inname van vitamine A.
De
onderzoekers stellen dat nader onderzoek vereist is om uit te maken of er een
causale basis is voor de gevonden associatie.
1.Waterhouse M, Risch HA, Bosetti C et al. Vitamin
D and pancreatic cancer: a pooled analysis from the Pancreatic Cancer
Case-Control Consortium. Ann Oncol 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)