![Dr. Urvi Shah](https://pbs.twimg.com/profile_images/1330292653615931397/uTxPCCAX_400x400.jpg)
De studie includeerde patiënten die lenalidomide-onderhoud kregen voor MRD-negatief MM. De patiënten gaven informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst. Metabolieten in de feces werden bepaald met GC/MS; samenstelling van het darmmicrobioom en α-diversiteit werden bepaald met 16S-sequencing; en aanhoudende MRD-negativiteit met twee flowcytometrische bepalingen met interval van een jaar. Hogere concentratie van butyraat in de feces (p=0,037), butyraat-producerende microörganismen in de darm (p=0,025) en α-diversiteit (p=0,0035) waren geassocieerd met aanhoudende MRD-negativiteit. Inname van eiwitten uit seafood en planten was geassocieerd met butyraatconcentratie in de feces (p=0,009) en aanhoudende MRD-negativiteit. Inname van flavonoïden met de voeding was gecorreleerd met butyraatconcentratie in de feces.
De onderzoekers concluderen dat de studie een associatie heeft laten zien tussen een plantaardig voedingspatroon, butyraatconcentratie in de feces, en aanhoudende MRD onder MM-patiënten. Deze resultaten vormen een rationale voor een prospectieve voedingsinterventiestudie.
1.Shah UA, Maclachlan KH, Derkach A et al. Sustained minimal residual disease negativity in multiple myeloma is associated with stool butyrate and healthier plant-based diets. Clin Cancer Res 2022; epub ahead of print
Summary: A study at Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York, NY) found an association between a plant-based dietary pattern, stool butyrate production, and sustained MRD negativity in multiple myeloma.