![Dr. Erin Van Blarigan](https://fightcolorectalcancer.org/wp-content/uploads/2021/04/Erin-Van-Blarigan.png)
De studie includeerde 1011 patiënten met stadium III coloncarcinoom. De mediane leeftijd bij inclusie was 60 jaar (IQR 51-69), 44% van de patiënten waren vrouwen, en 89% was blank. Bij inclusie gaven de patiënten informatie over hun consumptiepatroon door het beantwoorden van de voedselfrequentievragenlijst tijdens en zes maanden na de chemotherapie. Tijdens mediaan 6,6 jaar follow-up (IQR 1,9-7,5) overleden 305 patiënten en werd recidief gezien in nog 81 patiënten. De consumptie van onbewerkt rood vlees of bewerkt vlees na de diagnose coloncarcinoom was niet geassocieerd met het risico van recidief of mortaliteit. In multivariate analyse was de HR van recidief of mortaliteit voor het hoogste versus laagste consumptiekwartiel van onbewerkt rood vlees 0,84 (95%-bti 0,58-1,23) en van bewerkt vlees 1,05 (0,75-1,47), met corresponderende HRs van all-cause mortaliteit 0,71 (0,47-1,07) respectievelijk 1,04 (0,72-1,51).
De onderzoekers concluderen dat onder patiënten met stadium III coloncarcinoom consumptie van rood of bewerkt vlees niet geassocieerd was met het risico van recidief of overlijden.
1.Van Blarigan EL, Ou F-S, Bainter TM et al. Associations between unprocessed red meat and processed meat with risk of recurrence and mortality in patients with stage III colon cancer. JAMA Network Open 2022;5:e220145
Summary: A cohort study based on data from participants with stage III colon cancer enrolled in the CALGB 89803 trial found that postdiagnosis intake of unprocessed red meat or processed meat was not associated with risk of recurrence or death.