![Dr. Shoichiro Tsugane](https://www.ncc.go.jp/en/cpub/about/greeting/tsugane.jpg)
Er waren geen duidelijke associaties tussen de inname van dierlijk eiwit bij inclusie en all-cause of oorzaak-specifieke mortaliteit tijdens de follow-up. Hogere inname van plantaardig eiwit was geassocieerd met lagere all-cause mortaliteit: voor het hoogste versus het laagste kwintiel HR 0,87 (95%-bti 0,78-0,96; p trend = 0,01). Hogere inname van plantaardige eiwit was ook geassocieerd met lagere cardiovasculaire mortaliteit (p trend = 0,002) maar niet met maligniteiten-specifieke mortaliteit. Isocalorische vervanging van 3 energieprocent rood-vleeseiwit door plantaardig eiwit was geassocieerd met 39% lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit (HR 0,61; 95%-bti 0,45-0,82). Isocalorische vervanging van 3 energieprocent bewerkt-vleeseiwit door plantaardig eiwit was geassocieerd met 50% lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit (HR 0,50; 95%-bti 0,30-0,85).
De onderzoekers concluderen dat de grote prospectieve studie suggereert dat verhoging van de inname van plantaardig eiwit geassocieerd was met lagere all-cause en cause-specific mortaliteit, en dat vervanging van rood-vleeseiwit en bewerkt-vleeseiwit door plantaardig eiwit geassocieerd was met lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit.
1.Bhudathoki S, Sawada N, Iwasaki M et al. Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality. JAMA Intern Med 2019; epub ahead of print
Summary: A prospective cohort study in Japan (70,696 participants; mean follow-up 18 years) found no association of intake of animal protein with all-cause or cause-specific mortality, but isocaloric substitution of 3 energy percent red meat protein by plant protein was associated with lower cancer-related (HR 0.61; 95% CI 0.45-0.82) mortality, and isocaloric substitution of 3 energy percent processed meat protein by plant protein also was associated with lower cancer-related mortality (HR 0.50; 95% CI 0.30-0.85).