Het is
denkbaar dat voeding van hoge kwaliteit een anti-inflammatoire toestand
onderhoudt die tumorprogressie tegengaat. Een studie van MD Anderson Cancer
Center (Houston TX) heeft de associatie onderzocht tussen kwaliteit van de
voeding en het risico van Gleason grade progressie onder patiënten die actieve
surveillance ondergingen voor gelokaliseerd prostaatcarcinoom. Dr. Carrie
Daniel en collega’s publiceren de studie online in het British Journal of
Cancer.1
De studie
includeerde 411 mannen met nieuw-gediagnostiseerd Gleason score 6 of 7
prostaatcarcinoom, die aan het begin van de actieve surveillance een
voedselfrequentievragenlijst beantwoordden. De onderzoekers beoordeelden de
kwaliteit van de voeding aan de hand van criteria van de Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015). Na mediaan 36 maanden
follow-up was Gleason grade progressie gezien in 76 deelnemers. Na correctie
voor klinisch-pathologische factoren was er een suggestie van inverse
associatie tussen voedingskwaliteit en het risico van progressie: hoogst versus
laagste tertiel van de HEI-2015 HR 0,59 (p trend = 0,06). Er waren 263 mannen
die ook een voedselfrequentievragenlijst beantwoordden na zes maanden
follow-up. De voedingskwaliteit na zes maanden follow-up, en de verandering in
voedingskwaliteit tussen baseline en zes maanden later, waren niet geassocieerd
met het risico van progressie
De
onderzoekers concluderen dat onder patiënten die actieve surveillance
ondergingen voor gelokaliseerd prostaatcarcinoom de kwaliteit van de voeding
bij aanvang van de actieve surveillance geassocieerd zou kunnen zijn met het
risico van Gleason grade progressie.
1.Gregg
JR, Zheng J, Lopez DS et al. Diet
quality and Gleason grade progression among localised prostate cancer patients
on active surveillance. Br J Cancer 2019; epub ahead of print
Summary: A study at MD Anderson Cancer Center found a suggestive inverse association between diet quality (tertiles of
Healthy Eating Index-2015) in men starting active surveillance for localized
prostate cancer and risk of Gleason grade progression.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)