![Dr. Xuehong Zhang](https://www.dfhcc.harvard.edu/typo3temp/_processed_/csm_1007_1689998468_2ac2629c8d.jpg)
Tijdens mediaan 20,9 jaar follow-up werd levercarcinoom in het cohort gezien in 207 vrouwen, en overleden 148 vrouwen aan CLD. Bij inclusie gaf 6,8% van de deelneemsters aan tenminste één portie suikergezoete frisdrank per dag te consumeren, en bij de drie-jaars follow-up rapporteerde 13,1% consumptie van tenminste één portie kunstmatig gezoete frisdrank. Vergeleken met consumptie van drie of minder porties suiker-gezoete frisdrank per maand was consumptie van één of meer porties per dag geassocieerd met verhoogd risico van levercarcinoom (18,0 versus 10,3 per 100.000 persoonsjaren; aHR 1,85; p voor trend 0,02) en van CLD-mortaliteit (17,7 versus 7,1 per 100.000 persoonsjaren; aHR 1,68; p voor trend < 0,001). Consumptie van kunstmatig gezoete frisdranken was niet geassocieerd met het risico van levercarcinoom (p voor trend 0,70) en CLD-mortaliteit (p voor trend 0,32).
De onderzoekers concluderen dat onder postmenopauzale vrouwen consumptie van suiker-gezoete, maar niet kunstmatig gezoete, frisdrank geassocieerd was met verhoogd risico van levercarcinoom en CLD-mortaliteit.
1.Zhao L, Zhang X, Coday M et al. Sugar-sweetened and artificially sweetened beverages and risk of liver cancer and chronic liver disease mortality. JAMA 2023;330:537-546
Summary: Analysis in the cohort of the Women’s Health Initiative found that among postmenopausal women, consumption of sugar-sweetened, but not artificially sweetened, beverages was associated with increased risk of liver cancer and chronic liver disease mortality.