Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van ziekteprogressiestatus op tijd-tot-verslechtering van HRQOL in PALOMA-2 studie


Prof. Nadia HarbeckVandaag begint in Lissabon de Advanced Breast Cancer Fourth International Consensus Conference (ABC4). Een van de sprekers vandaag is prof. Nadia Harbeck (Universiteit van München), die een post-hoc analyse van de fase 3-studie PALOMA-2 zal presenteren.1 De analyse heeft betrekking of de impact van ziekteprogressiestatus op de tijd-tot-verslechtering van patiënt-gerapporteerde gezondheids-gerelateerde kwaliteit van leven.

PALOMA-2 includeerde patiënten met ER-positief HER2-negatief gevorderd mammacarcinoom. De patiënten werden gerandomiseerd naar palbociclib plus letrozol (n=444) of placebo plus letrozol (n=222). Het primaire eindpunt van de studie was progressievrije overleving. De mediane PFS was 24,8 maanden in de palbociclib-letrozolgroep versus 14,5 maanden in de placebo-letrozolgroep (HR 0,58; p<0,001).

Voor de nu gepubliceerde analyse werden patiënt-gerapporteerde uitkomsten bepaald met FACT-B vragenlijst bij baseline, begin van cyclus 1, 2, 3 en vervolgens om de andere cyclus. Het eindpunt van de analyse was tijd-tot-verslechtering van HRQOL in patiënten die een PFS-gebeurtenis hadden doorgemaakt versus patiënten zonder PFS-gebeurtenis, binnen elk van beide behandelarmen en voor beide armen gecombineerd. Verslechtering van HRQOL werd gedefinieerd als afname van de FACT-B score met tenminste 7 punten zonder een volgende toename van de score.

De analyse laat zien dat de tijd-tot-verslechtering van HRQOL significant langer was in patiënten zonder PFS-gebeurtenis dan in patiënten met PFS-gebeurtenis. Dit verschil werd gezien in de palbociclib plus letrozol-arm (HR 0,53; p<0,001), de placebo plus letrozol-arm (HR 0,57; p=0,009), en de gecombineerde armen (HR 0,53; p<0,001).

De onderzoekers concluderen dat in ER-positief HER2-negatief gevorderd mammacarcinoom verslechtering in HRQOL significant later optreedt in patiënten zonder progressieve ziekte dan in patiënten met progressieve ziekte. De analyse suggereert dat uitstel van ziekteprogressie gunstige impact heeft op HRQOL van deze patiënten, en dus dat streven naar betere ziektecontrole niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van leven.

1.Harbeck N et al. ABC4 2017; abstr. OR65

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren