Er zijn
overtuigende aanwijzingen voor een inverse associatie van consumptie van
vollegraanproducten of andere vezelrijke voedingsmiddelen en het risico van
colorectaalcarcinoom. Het is niet duidelijk of deze associatie kan worden
verklaard uit inname van de voedingsvezels of andere inhoudsstoffen van de
producten. Een analyse in het cohort van de prospectieve NIH-AARP Diet and Health
Study heeft de associaties van consumptie van vollegraanproducten en inname van
voedingsvezel met het CRC-risico geïnventariseerd. Dr. Erikka Loftfield
(National Cancer Institute, Bethesda MD) en collega’s publiceren de analyse in het American Journal of
Clinical Nutrition.1
De studie
includeerde 478.994 inwoners van de Verenigde Staten, in de leeftijd van 50 tot
en met 71 jaar. Bij inclusie in 1995-1996 gaven de deelnemers informatie over
hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een
voedselfrequentievragenlijst. Tijdens 16 jaar follow-up (6.464.527
persoonsjaren) werd in 10.200 deelnemers CRC gediagnostiseerd.
Na multivariate
correctie voor mogelijk confounders, waaronder inname van foliumzuur, was er
een inverse associatie tussen consumptie van vollegraanproducten en het
CRC-risico (HRQ5 vs Q1 0,84; p trend <0,001). Er was geen
associatie tussen inname van voedingsvezel en het CRC-risico (HRQ5 vs Q1
0,96; p trend =0,40). Consumptie van vollegraanproducten was invers
geassocieerd met alle CRC subsites, met de sterkste associatie voor
rectumcarcinoom (HRQ5 vs Q1 0,76; p trend <0,001). Voedingsvezel
uit granen, maar niet uit andere voedingsmiddelen, was invers geassocieerd met
het CRC-risico (HRQ5 vs Q1 0,89; p trend <0,001), vooral in het
distale colon (HRQ5 vs Q1 0,84; p trend = 0,005) en het rectum (HRQ5
vs Q1 0,77; p trend <0,001).
De
onderzoekers concluderen dat voedingsvoorlichting voor CRC-preventie gericht
dient te zijn op bevordering van consumptie van vollegraanproducten als bron
van vezels.
1.Hullings AG, Sinha R, Liao LM et al.
Whole grain and dietary fiber intake and risk of colorectal cancer in the
NIH-AARP Diet and Health Study cohort. Am J Clin Nutr 2020; epub ahead of print
Summary: Analysis in the cohort of the
prospective NIH-AARP Diet and Health Study found an inverse association for
intake of whole grains with CRC incidence (HRQ5 vs Q1 0.84; p trend
<0.001). There was no association for intake of dietary fiber with CRC
incidence (HRQ5 vs Q1 0.96; p trend =0.40). Fiber from grains, but
not other dietary sources, was associated with lower incidence of CRC (HRQ5
vs Q1 0.89; p trend <0.001).
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)