![Dr. Pierre-Antoine Dugué](https://i1.rgstatic.net/ii/profile.image/AS%3A272370455805955@1441949585154_l/Pierre-Antoine_Dugue.png)
De onderzoekers beoordeelden de voedingsgewoonten van de deelnemers aan de hand van drie veelgebruikte scoringsmethoden: de Mediterranean Diet Score (MDS), de Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI 2010) en de Dietary Inflammatory Index (DII). Voor iedere deelnemer berekenden de onderzoeker een metascore van deze drie scores. Voor het risico van overall UCC waren er geen statistisch significante associaties met de scores. Gezondere voeding was wel geassocieerd met verlaagd risico van invasief UCC (MDS: HR 0,86; 95%-bti 0,74-1,00; metascore: HR 0,84; 95%-bti 0,71-0,98) maar was niet geassocieerd met het risico van oppervlakkig UCC. De resultaten waren consistent maar zwakker voor DII en AHEI-2010. Er waren enige aanwijzingen voor effectmodificatie door roken, met name voor de metascore (huidige en voormalige rokers bij inclusie HR 0,77; nooit-rokers HR 1,01).
De onderzoekers concluderen dat een gezonde voeding kan beschermen tegen invasief UCC, maar niet tegen oppervlakkig UCC.
1.Dugué P-A, Hodge AM, Brinkman MT et al. Association between selected dietary scores and the risk of urothelial cell carcinoma: A prospective cohort study. Int J Cancer 2016; epub ahead of print