![Dr. Mathilde Touvier](https://expertes.fr/experts-img/67934.jpg)
In 2009 includeerde de studie 61.476 mannen en vrouwen die tijdens het eerste jaar van de follow-up (tot eind 2015) drie vierentwintig-uurs voedselvragenlijsten beantwoordden.Tijdens de follow-up werden incidente maligniteiten gezien in 1609 deelnemers, onder wie 544 met mammacarcinoom en 222 met prostaatcarcinoom. Consumptie van rood vlees was geassocieerd met het risico van alle maligniteiten (kwintiel 5 versus kwintiel 1: HR 1,31; 95%-bti 1,10-1,55; p-trend 0,01) en met het risico van mammacarcinoom (Q5vsQ1: HR 1,83; 95%-bti 1,33-2,51; p-trend 0,002). Deze laatste associatie werd gezien in zowel premenopauzale vrouwen (Q5vsQ1: HR 2,04; 95%-bti 1,03-4,06) als in postmenopauzale vrouwen (Q5vsQ1: HR 1,79; 95%-bti 1,26-2,55). Er was geen associatie tussen consumptie van rood vlees en het risico van prostaatcarcinoom. Er waren geen associaties tussen consumptie van bewerkt vlees en het risico van alle maligniteiten, mammacarcinoom, of prostaatcarcinoom.
De onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat rood vlees een rol kan spelen in de carcinogenese op ook andere locaties dan colon en rectum, met name in de borst.
1. Diallo A, Deschasaux M, Latino-Martel P et al. Red and processed meat intake and cancer risk: Results for the prospective NutriNet-Santé cohort study. Int J Cancer 2017; epub ahead of print