
EPIC telt 450.111 deelnemers, die bij inclusie informatie verstrekten over (onder meer) hun voedingsgewoonte. De onderzoekers klasseerden de gerapporteerde voedingsmiddelen volgens het NOVA-systeem als ingrediënten, niet-bewerkte, bewerkte (PFs), en ultrabewerkte (UPFs) voedingsmiddelen. Tijdens de follow-up werd incident CRC vastgesteld in 6155 EPIC-deelnemers. De analyse wees uit dat 10% toename van UPFs in de voeding geassocieerd was met 6% hoger risico van CRC (HR 1,06; 95%-bti 1,02-1,10), terwijl 10% toename van PFs in de voeding geassocieerd was met 10% hoger risico van CRC (1,10; 1,05-1,15), terwijl 10% toename van niet-bewerkte voedingsmiddelen in de voeding geassocieerd was was 7% lager CRC-risico (0,93; 0,90-0,95). Vervanging van 10% van UPFs of PFs in de voeding door niet-bewerkte voedingsmiddelen was geassocieerd met 6% (HR 0,94; 95%-bti 0,90-0,97) respectievelijk 10% (0,90; 0,86-0,94) verlaagd risico van CRC.
De onderzoekers concluderen dat voedingspatronen die rijker waren aan PFs en UPFs geassocieerd waren met hoger CRC-risico, terwijl voedingspatronen die rijker waren aan niet-bewerkte voedingsmiddelen geassocieerd waren met lager CRC-risico.
1.Al Nahas A, Ghantous SY, Morales Berstein F et al. Associations between degree of food processing and colorectal cancer risk in a large-scale European cohort. Int J Cancer 2025.35361
Summary: Analysis in the cohort of the European Prospective Investigation into Cancer found that ultraprocessed and processed food was positively associated with CRC risk, while diets richer in unprocessed foord were associated with lower CRC risk.
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)