Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Jarig

(0)

William Halsted


De jarige van 23 september is de Amerikaanse chirurg William Stewart Halsted (1852-1922) die een van de eerste bloedtransfusies en een van de eerste galblaasoperaties in de Verenigde Staten uitvoerde. De patiënten waren zijn zuster en zijn moeder.

Halsted werd geboren in New York, als zoon van de gefortuneerde zakenman William Mills Halsted. Hij kreeg aanvankelijk thuisonderwijs, en werd op de leeftijd van tien jaar naar een kostschool gestuurd. Een jaar later ging hij naar de Phillips Academy in Andover (Massachusetts), waar hij in 1869 zijn diploma kreeg. Daarop ging hij naar Yale College, waar hij aanvoerder was van het voetbalteam (in 1874 maakte hij de winnende goal in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Eton). In 1874 begon hij zijn studie geneeskunde aan het Columbia University of Physicians and Surgeons in New York.

In 1877 kreeg hij zijn MD-graad, with honors, en begon hij zijn klinische training bij het New York Hospital en het Bellevue Hospital. Hij was aanwezig bij een lezing van de beroemde Engelse chirurg Joseph, First Baron Lister (1827-1912), die als een van de eerste chirurgen ter wereld antiseptische chirurgie voorstond. Vanaf die dag was ook Halsted vurig pleitbezorger van antisepsis. Hij probeerde de leiding van Bellevue te overtuigen van de noodzaak van een steriele operatiekamer. Zijn verzoek werd op financiële gronden afgewezen, waarop Halsted zelf $ 10.000,- fourneerde waarmee hij de eerste steriele operatieomgeving in de medische geschiedenis mogelijk maakte.

In 1878 ging Halsted naar Wenen, waar hij bijgeschoold werd in anatomie, in 1879 naar Würzburg, waar hij zich vooral in de embryologie bekwaamde, en in 1880 naar Leipzig, Halle en Kiel. In deze twee jaar ontmoette hij vrijwel alle vooraanstaande Europese geneeskundigen. In september 1880 keerde hij terug naar New York, en werd chirurg bij het Roosevelt Hospital, het College of Physicians and Surgeons, en het Charity Hospital. In 1881 ging hij op familiebezoek in Albany, waar zijn zuster onlangs bevallen was. Hij trof haar bewusteloos aan vanwege bloedverlies, en voerde een van de eerste bloedtransfusies uit (hij was zelf de donor). In 1882 werd hij Surgeon-in-Chief van het Emigrant Hospital. In dat jaar voerde hij ook de emergency cholecystectomie uit op zijn moeder, ’s ochtends om twee uur op de keukentafel. In 1882 introduceerde hij ook radicale mastectomie voor borstkanker.

In 1884 kreeg Halsted een rapport toegestuurd door de Boheemse oogarts Karl Koller (1857-1944), waarin deze de anesthesische werking van cocaïne beschreef. Halsted en zijn collega’s begonnen met cocaïne te experimenteren, op elkaar, en het gevolg was dat Halsted de rest van zijn leven verslaafd was aan cocaïne. In een poging hem van de verslaving te genezen werd hij behandeld met morfine, waarna hij ook aan morfine verslaafd raakte. Het had geen effect op zijn functioneren als chirurg.

In mei 1889 werd Johns Hopkins Hospital in Baltimore geopend, en Halsted werd chef van de afdeling chirurgie. Toen in 1892 Johns Hopkins University School of Medicine van start ging werd hij Professor of Surgery. Halsted, William Osler, Howard Kelly en William Welch kwamen bekend te staan als de Big Four founding professors of Hopkins.

Halsted introduceerde het eerste formele residency program voor chirurgen in de Verenigde Staten. Hij ontwikkelde een groot aantal nieuwe chirurgische ingrepen, waaronder schildklier-, galweg-, hernia-, darm- en arterieel aneurysmechirurgie. Hij introduceerde onder veel andere noviteiten de latex operatiehandschoen. Daarnaast had hij een scherp oog voor talent bij jonge medewerkers die hij bij zijn afdeling wilde houden (bij de anderen was hij minder populair).

Halsted had een zeker gevoel voor humor. Verder was hij tamelijk excentriek. Hij liet zijn laarzen en schoenen in Duitsland maken, zijn pakken in Londen, en zijn shirts in Parijs. Hij had geen vertrouwen in Amerikaanse wasserijen; al zijn kleren werden naar Europa gestuurd om gewassen te worden. Hij trouwde met Caroline Hampton, de hoofdzuster van Johns Hopkins. Ze woonden ieder op hun eigen verdieping van hun huis in Baltimore. Ze hadden geen kinderen maar wel verscheidene teckels.

Halsted overleed op 7 september 1922 aan pneumonie.

1.MacCallum WG. Biographical memoir of William Stewart Halsted 1852-1922. National Academy of Sciences Biographical Memoirs 1935;XVII:7
2.http://www.nndb.com/people/121/000161635/

Morgen: People sometimes think that I and the others worked on penicillin because we were interested in suffering humanity. I don't think it ever crossed our minds about suffering humanity. This was an interesting scientific exercise, and because it was of some use in medicine is very gratifying, but this was not the reason that we started working on it.

U kunt jarigen voor deze rubriek nomineren via de contactpagina. U kunt reageren op artikelen na registratie.