Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Jarig

(0)

William Keen


De jarige van 19 januari is William Williams Keen (1837-1932), de eerste hersenchirurg in de Verenigde Staten. In het American Journal of the Medical Sciences (1888;96:329-337 en 452-465) beschreef hij drie succesvolle cerebrale chirurgische ingrepen, waaronder de verwijdering van een intracraniaal fibroom.1,2

Keen werd geboren in Philadelphia, kreeg een graad van Brown University in Providence (Rhode Island) in 1859, en werd MD bij Jefferson Medical College (Philadelphia) in 1863. Tijdens de Burgeroorlog was hij Assistant Surgeon in het leger van de Union. Naar aanleiding van zijn ervaringen tijdens de oorlog publiceerde hij samen met twee collega’s het boek Gunshot Wounds and other Injuries of Nerves.

Na de oorlog studeerde Keen twee jaar in Parijs en Berlijn. In 1866 ging hij terug naar Philadelphia waar hij een praktijk vestigde en docent pathologische anatomie werd aan Jefferson Medical College. Later werd hij ook Professor of Artistic Anatomy aan de Philadelphia Academy of Fine Arts (1876-1889) en weer later ook nog Professor of Surgery aan Women’s Medical College (1884-1889). In 1889 werd hij benoemd tot Professor of Surgery aan Jefferson.

Keen was een drukbezet man, aldus J.H. Gibbon in Keen’s biografie: But he often said that it was the busy man who was always prompt and who never forgot an engagement. Even in the busiest period of his very busy life he was rarely late for a lecture, an operation or a consultationAs an operator he was bold but very painstaking and careful. He rarely showed hesitation and never a lack of self-confidence.1

Keen was een van de chirurgen die in 1893 aan boord van een jacht op de Atlantische Oceaan een een tumor uit de linker bovenkaak van president Grover Cleveland verwijderden. De ingreep mocht om politieke redenen niet bekend worden. Keen publiceerde pas in 1917 over deze geheime operatie.

Keen was president van onder meer de American Medical Association, de American Surgical Association, de International Society of Surgery, en de American Philosophical Society. Hij was erelid van veel chirurgiegezelschappen, en eredoctor van negen universiteiten. Hij overleed op 7 juni 1932.

1.Gibbon JH. William Williams Keen, M.D., 1837-1932. Ann Surg 1933;97:478-480
2.
http://www.faqs.org/health/bios/3/William-Williams-Keen.html

Morgen: Een paranoïde patiënt met een lamme hand

U kunt jarigen voor deze rubriek nomineren via de contactpagina. U kunt reageren op artikelen na registratie.