Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Jarig

(0)

Ross Taylor


De jarige van 10 december is de Britse chirurg Robert Murray Ross Taylor (1932-2003), die meer dan 2000 niertransplantaties verrichtte.1,2

Taylor werd geboren in Calcutta in een familie met een medische traditie: zijn vader, zijn grootvader, en drie van zijn ooms waren arts. Hij studeerde geneeskunde aan Glasgow University, waarna hij twee jaar dienst deed als arts bij de paratroepen die werden ingezet op Cyprus ten tijde van de EOKA-opstand. Zijn rode baret koesterde hij voor de rest van zijn leven. Na zijn diensttijd werd hij opgeleid tot chirurg in het ziekenhuis van Bishop Auckland en Newcastle Teaching Hospital.

Gedurende de rest van zijn loopbaan bleef hij in Newcastle, bij het Royal Victoria Infirmary. In 1973 werd hij daar directeur van het niertransplantatieprogramma. Toen hij in 1995 met pensioen ging had hij 2000 niertransplantaties verricht, en een hoogaangeschreven programma van klinisch en immunologisch transplantatie-onderzoek gesticht. Ten tijde van Taylor’s overlijden werden de vijf belangrijkste transplantatiecentra in het Verenigd Koninkrijk geleid door artsen die door Taylor waren opgeleid, aldus Peter J. Morris in de Oxford Dictionary of National Biography (101092962). Morris schrijft ook dat Taylor zijn studenten placht voor te houden: Treat your patients as you would wish members of your own family to be treated, and you will not go far wrong.

Taylor was een van de oprichters van de International Transplantation Society, de British Transplantation Society, en de European Transplantation Society. Hij was ook president van de North of England Surgical Society, voorzitter van de UK Transplant Multi-Organ Sharing Group, en lid van de UK Transplant Management Group. In 1989 kreeg hij de McKeown Gold Medal van het Royal College of Surgeons of Edinburgh, en in 1997 werd hij benoemd tot Commander of Order of the British Empire.

Na zijn vijftigste jaar begon Taylor zich in zijn vrije tijd toe te leggen op hardlopen. Hij liep vier marathons, waaronder driemaal de marathon van Londen. Hij was ook vijftien jaar lang voorzitter van de jaarlijkse British Transplant Games, een driedaagse sportcompetitie voor transplantaatontvangers. Hij overleed op 24 oktober 2003.

1.http://livesonline.rcseng.ac.uk/biogs/E000135b.htm
2.
http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1448773/Ross-Taylor.html

Morgen: Op de leeftijd van vijf jaar deelde hij zijn ouders mee dat hij kon lezen; dat had hij zichzelf geleerd door kranten te bestuderen.

U kunt jarigen voor deze rubriek nomineren via de contactpagina. U kunt reageren op artikelen na registratie.