Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Jarig

(0)

Theodor Schwann


De jarige van 7 december is de Duitse arts en fysioloog Theodor Schwann (1810-1882). Hij wordt gezien als de grondlegger van de moderne histologie. Tot zijn vele bijdragen aan de geneeskunde behoren de ontwikkeling van de celtheorie, de ontdekking van Schwanncellen in zenuwweefsel, en de ontdekking van pepsine. Hij muntte de term ‘metabolisme’.1

Schwann werd geboren in Neuss (destijds Rijnland, nu Noordrijn-Westfalen). Als jongen bleek hij een aanzienlijk talent te hebben voor het bouwen van allerlei kleine machines en werktuigen. Volgens de Notable Names Database had hij dit talent geërfd van zijn vader, die ook alles wat zijn ogen zagen met zijn handen kon maken. Schwann junior volgde zijn middelbareschoolopleiding bij de Jezuieten in Keulen, en studeerde geneeskunde in Bonn, Würzburg, en Berlijn. Hij studeerde af in 1834.

Daarop sloot hij zich voor een periode van vier jaar aan bij de Berlijnse onderzoeksgroep van fysioloog Johannes Peter Müller (1801-1858). In deze vier jaar onderzocht Schwann de anatomie van zenuw- en spierweefsel, hij bestudeerde mechanismen bij de contractie van spieren, en hij identificeerde een factor in de maag die essentieel bleek te zijn voor de spijsvertering. Hij noemde deze factor pepsine. Hij kwam met de hypothese dat alle organismen uit cellen bestaan. En hij stelde dat bij de alcoholische gisting levende gistcellen betrokken waren die zich tijdens de fermentatie vermenigvuldigden. Deze hypothese wekte aanzienlijke kritiek op bij collega-wetenschappers. Deze kritiek was reden voor Schwann om naar België te emigreren.

Na zijn vier jaar in Berlijn deed Schwann geen opzienbarende ontdekkingen meer. In 1838 werd hij hoogleraar anatomie in Leuven, en in 1848 ging hij naar de universiteit van Jena, waar hij hoogleraar bleef tot zijn overlijden op 11 januari 1882.

1.http://www.britannica.com/EBchecked/topic/528563/Theodor-Schwann

Morgen: Lijfarts van Maria Theresia

U kunt jarigen voor deze rubriek nomineren via de contactpagina. U kunt reageren op artikelen na registratie.