Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Jarig

(0)

Alfonso Splendore


De jarige van 25 april is de Italiaans-Braziliaanse tropenarts en parasitoloog Alfonso Splendore (1871-1953). Hij heeft het toxoplasmose-veroorzakende organisme ontdekt, tegelijkertijd met maar onafhankelijk van Charles Nicolle (1866-1936).1

Splendore werd geboren in Fagnano Castello, in het zuiden van Italië. Hij studeerde geneeskunde in Cosenza, Napels en Rome, waar hij in 1897 promoveerde op een proefschrift over verdedigingsmechanismen van plantaardige, dierlijke en eencellige organismen tegen schadelijke agentia. Tot 1899 werkte hij bij het Instituut voor Experimentele Hygiëne van de universiteit van Rome, waarna hij zich als arts en onderzoeker vestigde in Sao Paolo. Hij publiceerde tal van artikelen samen met prof. Adolfo Lutz (1855-1940) van het Bacteriologisch Instituut in Sao Paolo. De ziekte van Lutz-Splendore is een blastomycose veroorzaakt door de fungus Paracoccidiodes brasiliensis.Hij was oprichter van het laboratorium van het Umberto I ziekenhuis, en werd later directeur van het Hospital Beneficiencia Portuguesa de Sao Paolo.

Splendore heeft twintig verschillende protozoa-soorten beschreven.2 Tot de ziekten waarvan hij het veroorzakende organisme heeft ontdekt behoren sporotrichose (Sporotricum asteroides) en toxoplasmose (Toxoplasma gondii).3 Hij ontdekte ook de rol van het insect Sarcophaga lambens bij het overbrengen van miase. Hij toonde aan dat de fungus Zimonema brasiliensis mycose veroorzaakt. Hij beschreef ook een nieuwe klinische presentatie van leishmaniose.

Van 1912 tot 1920 deed hij onderzoek in Italië. Van 1920 tot zijn overlijden op 30 april 1953 werkte hij weer in Sao Paolo. In Italië en Brazilië zijn tal van straten en pleinen naar hem genoemd.

1. Splendore A. Sur un nouveau protozoaire parasite du lapin. Bull Soc Pathol Exot 1909;2:462-465
2. http://www.neglectedscience.com/alphabetical-list/s/alfonso-splendore
3. 
http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/1534.html

Morgen: De eerste succesvolle gastrectomie

U kunt jarigen voor deze rubriek nomineren via de contactpagina. U kunt reageren op artikelen na registratie.