
De onderzoekers ontwikkelden het model op basis van gegevens van 1313 Japanse patiënten met HCC van alle stadia. Vervolgens testten ze het model in vergelijkbare cohorten in andere geografische regio’s (n=5097) en in andere klinische situaties: patiënten die resectie ondergingen (n=526) of met sorafenib werden behandeld voor gevorderd HCC (n=1132). De specificiteit van het model werd getest in 501 patiënten met chronische leverziekte maar zonder HCC.
De ALBI-graad presteerde in alle geografische regio’s tenminste even goed als de C-P graad. De meeste HCC patiënten hadden bij presentatie een C-P graad A; binnen deze graad onderscheidde ALBI twee klassen met duidelijk verschillende prognoses. De bruikbaarheid van ALBI in de patiënten met alleen chronische leverziekte steunde de aanname dat de ALBI-graad inderdaad een index is van lever(dis)functie.
1.Johnson PJ, Berhane S, Kagebayashi C et al. Assessment of liver function in patients with hepatocellular carcinoma: a new evidence-based approach – The ALBI grade. J Clin Oncol 2014; epub ahead of print