Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Abdominale obesitas, bloeddruk en biochemisch recidief na prostatectomie

(0)2015-01-20 16:18   ( Nieuws )

Dr. Kazuhiro Ohwaki (St. Luke’s Internatonal Hospital, Tokio) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van factoren die geassocieeerd zouden kunnen zijn met biochemisch recidief na radicale prostatectomie voor prostaatcarcinoom. Ze publiceren de resultaten van hun studie online in het European Journal of Cancer.1 Deelnemers aan de retrospectieve studie waren 283 patiënten, van wie er 41 biochemisch recidief ontwikkelden.

Het risico van recidief was niet geassocieerd met body mass index, middelomtrek, of visceraal vetweefsel (bepaald met CT). Na correctie voor deze obesitas-indicatoren was hogere systolische bloeddruk wel geassocieerd met het recidiefrisico. Hypertensie, gedefinieerd als systolische bloeddruk hoger dan 130 mm Hg en diastolische bloeddruk hoger dan 85 mm Hg, was na correctie voor obesitas (body mass index hoger dan 25 kg/m2) geassocieerd met meer dan verdubbeling van het risico van biochemisch recidief (HR 2,08; 95%-bti 1,09-3,97). Ook niet gecorrigeerd voor body mass index hadden patiënten met hypertensie, vergeleken met normotensieve patiënten, een signficant verhoogd risico van biochemisch recidief (HR 2,45; 95%-bti 1,06-5,66).

De onderzoekers concluderen dat controle van hypertensie een belangrijke strategie zou kunnen zijn voor preventie van biochemisch recidief na prostatectomie voor prostaatcarcinoom.

1.Ohwaki K, Endo F, Hattori K. Abdominal obesity, hypertension, antihypertensive medication use and biochemical recurrence of prostate cancer after radical prostatectomy. Eur J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren