Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Ademtest voor screening op colorectaalcarcinoom?

(0)2015-07-26 11:35   ( Nieuws )

Prof. Hossam HaickProf. Hossam Haick (Israel Institute of Technology, Haifa) en collega’s houden zich bezig met de ontwikkeling van een ademtest voor colorectaalcarcinoom. Uitkomsten van een pilotstudie zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 De onderzoekers bestudeerden 418 ademmonsters van 65 coloscopisch bevestigde CRC-patiënten, 22 patiënten met (al of niet gevorderde) adenomen, en 122 controlepersonen.


Met GC-MS zagen de onderzoekers vier vluchtige organische verbindingen (VOCs) die de groepen onderscheidden: aceton en ethylacetaat (verhoogd in de uitgeademde lucht van CRC-patiënten), en ethanol en 4-methyloctaan (verlaagd in CRC). De verschillen in VOC-gehalten konden gerelateerd worden aan het metabolisme van kankercellen of andere met de ziekte samenhangende veranderingen. Sensoranalyse met patroonherkenning maakte het mogelijk CRC-patiënten van de controlegroep te onderscheiden met 85% sensitiviteit, 94% specificiteit, en 91% accuratesse. Gevorderde adenomen konden van niet-gevorderde adenomen worden onderscheiden met 88% sensitiviteit, 100% specificiteit, en 94% accuratesse, en van de controlegroep met 100% sensitiviteit, 88% specificiteit, en 94% accuratesse.

De onderzoekers stellen dat deze resultaten gelet op het geringe aantal adenoompatiënten als voorlopig dienen te worden beschouwd. Ze noemen het testen van vluchtige markers door middel van sensoranalyse een ‘veelbelovende niet-invasieve benadering voor CRC-screening’.

1.Amai H, Leja M, Funka K et al. Breath testing as potential colorectal cancer screening tool. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren