Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Adipokines en inflammatiemarkers in de circulatie en risico van postmenopauzaal mammacarcinoom

(0)2015-07-16 12:28   ( Nieuws )

Dr. Marc GunterAdipokines en inflammatie kunnen een mechanistische link zijn tussen obesitas en postmenopauzaal mammacarcinoom. Dr. Marc Gunter (Imperial College, Londen) en collega’s hebben een patiënt-controlestudie uitgevoerd van adipokines en inflammatiemarkers in de circulatie en het risico van postmenopauzaal mammcarcinoom. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.1

De studie is uitgevoerd in een cohort van deelneemsters aan de Women’s Health Initiative Observational Study. De 93.676 postmenopauzale deelneemsters stonden bij inclusie onder meer bloedmonsters af. Gunter en collega’s vergeleken monsters van 875 deelneemsters die tijdens de follow-up mammacarcinoom ontwikkelden met die van 839 controledeelneemsters. Ze bepaalden de niveaus van zeven adipokines (leptine, adiponectine, resistine, IL-6, TNFα, hepatocyte growth factor, en PAI-1) en de inflammatiemarker CRP.

De associatie tussen CRP-niveaus en het risico van mammacarcinoom was afhankelijk van gebruik van hormoontherapie bij inclusie (p interactie= 0,003). In een model dat corrigeerde voor meerdere risicofactoren (waaronder body mass index, oestradiol, en insuline) was het CRP-niveau positief geassocieerd met het risico van mammacarcinoom onder niet-gebruiksters van hormoontherapie (HR hoog versus laag CRP 1,67; p trend=0,029). Er waren geen statistisch significante associaties tussen de niveaus van de zeven andere adipokines en het risico van mammacarcinoom. Na inclusie van CRP, insuline, en oestradiol in een multivariabel model werd de associatie tussen body mass index en mammacarcinoom verzwakt met 115%.

De onderzoekers concluderen dat CRP een risicofactor is voor postmenopauzaal mammacarcinoom onder niet-gebruiksters van hormoontherapie.

1.Gunter MJ, Wang T, Cushman M et al. Circulating adipokines and inflammatory markers and postmenopausal breast cancer risk. J Natl Cancer Inst 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren