Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Anoikis-resistentie in hooggradig sereus ovariumcarcinoom

(0)2014-08-18 15:03   ( Nieuws )

Prof. Yan XuHooggradig sereus ovariumcarcinoom is verantwoordelijk voor de meerderheid van de sterfgevallen aan epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC). De kritieke cellulaire processen en onderliggende mechanismen die deze maligniteit definiëren worden nog niet goed begrepen, schrijven prof. Yan Xu (Indiana University School of Medicine, Indianapolis) en collega’s vandaag online in Oncogene.1 In een syngeneïsch muismodel bestudeerden de onderzoekers de veranderingen die optreden in EOC-cellen tijdens de progressie naar toegenomen agressiviteit geïnduceerd door in vivo passage van de cellen.

Xu en coauteurs laten zien dat toegenomen anoikis-resistentie een belangrijk cellulair proces is dat samen gaat met grotere agressiviteit en tumorigeniciteit in vivo. De toename van de anoikis-resistentie was geassocieerd met activering van de Src/Akt/Erk signaalroute, en met een hogere snelheid van het metabolisme en autofagie. Het blokkeren van deze routes door specifieke remmers en/of genetische modificaties resulteerde in signficante toename van de anoikis in vitroe, en in remming van de tumorontwikkeling in vivo. De onderzoekers demonstreren vergelijkbare signaalroutes in een menselijk EOC-cellijnmodel.

1. Cai Q, Yan L, Xu Y. Anoikis resistance is a critical feature of highly aggressive ovarian cancer cells. Oncogene 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren