Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Aspirine, NSAIDs en risico van prostaatcarcinoom in de REDUCE-studie

(0)2014-12-19 00:28   ( Nieuws )

Dr. Adriana VidalIn een recente meta-analyse is een inverse associatie gezien tussen gebruik van aspirine of NSAIDs en het risico van prostaatcarcinoom. Aangezien anti-inflammatoire medicatie een verlagend effect heeft op de niveaus van PSA is het niet duidelijk of het verband berust op werkelijke verlaging van het risico of op minder detectie. Dit schrijven dr. Adriana Vidal (Duke University, Durham NC) en collega’s online in Clinical Cancer Research.1 In de publicatie presenteren ze een analyse van uitkomsten van de REDUCE-studie.

In REDUCE is het effect van dutasteride op het risico van prostaatcarcinoom onderzocht in 6390 mannen met een PSA van 2,5-10 ng/ml en een negatief pre-studie biopt. Twee en vier jaar na inclusie werd bij alle deelnemers een biopt genomen onafhankelijk van de PSA-waarde. Vidal en collega’s hebben in dit cohort het verband tussen aspirine en NSAIDs en het risico van prostaatcarcinoom onderzocht.

De helft van de deelnemers gebruikte geen aspirine of NSAIDs, 21% gebruikte aspirine, 18% gebruikte NSAIDs, en 11% gebruikte beide. In niet-gecorrigeerde analyse was aspirinegebruik geassocieerd met verlaging van het risico van prostaatcarcinoom (OR 0,85; p= 0,036). Na correctie voor leeftijd, ras, geografische regio, PSA-niveau, prostaatvolume, DRE, BMI, behandelarm, roken, alcohol, statines, hypertensie, diabetes en cardiovasculaire ziekte was aspirinegebruik nog steeds statistisch significant geassocieerd met verlaging van het risico van prostaatcarcinoom (OR 0,81; p=0,015). Gebruik van NSAIDs was geassocieerd met numerieke maar niet statistisch significante verlaging van het risico van alle graden, laaggradig, en hooggradig prostaatcarcinoom (p>0,08). De onderzoekers hebben daarom een dichotome variabele geconstrueerd: gebruik van aspirine en/of NSAIDs versus niet-gebruik. In multivariate analyse was het gebruik van aspirine en/of NSAIDs geassocieerd met verlaagd risico van alle graden (OR 0,87; p=0,030) en hooggradig (OR 0,80; p=0,040) maar niet laaggradig (OR 0,90; p=0,15) prostaatcarcinoom.

1.Vidal AC, Howard LE, Moreira DM et al. Aspirin, NSAID and risk of prostate cancer: results from the REDUCE study. Clin Cancer Res 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren