
In REDUCE is het effect van dutasteride op het risico van prostaatcarcinoom onderzocht in 6390 mannen met een PSA van 2,5-10 ng/ml en een negatief pre-studie biopt. Twee en vier jaar na inclusie werd bij alle deelnemers een biopt genomen onafhankelijk van de PSA-waarde. Vidal en collega’s hebben in dit cohort het verband tussen aspirine en NSAIDs en het risico van prostaatcarcinoom onderzocht.
De helft van de deelnemers gebruikte geen aspirine of NSAIDs, 21% gebruikte aspirine, 18% gebruikte NSAIDs, en 11% gebruikte beide. In niet-gecorrigeerde analyse was aspirinegebruik geassocieerd met verlaging van het risico van prostaatcarcinoom (OR 0,85; p= 0,036). Na correctie voor leeftijd, ras, geografische regio, PSA-niveau, prostaatvolume, DRE, BMI, behandelarm, roken, alcohol, statines, hypertensie, diabetes en cardiovasculaire ziekte was aspirinegebruik nog steeds statistisch significant geassocieerd met verlaging van het risico van prostaatcarcinoom (OR 0,81; p=0,015). Gebruik van NSAIDs was geassocieerd met numerieke maar niet statistisch significante verlaging van het risico van alle graden, laaggradig, en hooggradig prostaatcarcinoom (p>0,08). De onderzoekers hebben daarom een dichotome variabele geconstrueerd: gebruik van aspirine en/of NSAIDs versus niet-gebruik. In multivariate analyse was het gebruik van aspirine en/of NSAIDs geassocieerd met verlaagd risico van alle graden (OR 0,87; p=0,030) en hooggradig (OR 0,80; p=0,040) maar niet laaggradig (OR 0,90; p=0,15) prostaatcarcinoom.
1.Vidal AC, Howard LE, Moreira DM et al. Aspirin, NSAID and risk of prostate cancer: results from the REDUCE study. Clin Cancer Res 2014; epub ahead of print