Dr. Juhua
Luo (Indiana University, Bloomington) en collega’s hebben een prospectieve
studie uitgevoerd van de associatie tussen magnesiuminname en het risico van
colorectaalcarcinoom in postmenopauzale vrouwen. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Causes & Control.1
De studie is uitgevoerd in het cohort van het Women’s Health Initiative. Er waren 140.601 vrouwen die bij
inclusie in de studie informatie verschaften over (onder meer) hun voedingsgewoonten
en gebruik van supplementen.
Tijdens de
follow-up van gemiddeld dertien jaar (1.832.319 persoonsjaren) werd coloncarcinoom
vastgesteld in 1982 deelneemsters en rectumcarcinoom in 438 deelneemsters. Na
correctie voor mogelijk verstorende variabelen werd een inverse associatie
gezien tussen de magnesiuminname en het risico van CRC (hoogste versus laagste
kwintiel van de magnesiuminname HR 0,79; 95%-bti 0,67-0,94; p trend <0,0001)
en het risico van coloncarcinoom (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,80; 95%-bti
0,66-0,97; p trend <0,0001). Er was een borderline significante inverse
associatie tussen de magnesiuminname en het risico van rectumcarcinoom (hoogste
versus laagste kwintiel HR 0,76; 95%-bti 0,51-1,13; p trend <0,001).
De
onderzoekers concluderen dat de studie steun biedt aan de hypothese dat een
magnesiuminname van ongeveer 400 mg/d geassocieerd is met verlaagde incidentie
van CRC in postmenopauzale vrouwen.
Voor de
inname van 400 mg magnesium volstaat consumptie van 333 ml halfvolle melk of
een pond spinazie.
1.Gorczyca AM, He K, Xun P et al. Association
between magnesium intake and risk of colorectal cancer among postmenopausal
women. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)