Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

BMI en risico van 22 typen kanker: een cohortstudie met 5,24 miljoen volwassenen

(0)2014-08-13 23:18   ( Nieuws )

Tags

BMI  kankerrisico  obesitas  

Dr. Krishnan BhaskaranDe body mass index is geassocieerd met het kankerrisico. Deze associatie heeft substantiële gevolgen op populatieniveau. Het is waarschijnlijk dat de associatie wordt gemedieerd door verschillende mechanismen voor verschillende typen kanker en voor verschillende subgroepen patiënten. Zo luiden de conclusies uit een studie die vandaag online wordt gepubliceerd in The Lancet.1 De studie is met 5,24 miljoen deelnemers de grootste studie ooit naar het verband tussen BMI en het risico van kanker.

Dr. Krishnan Bhaskaran (London School of Hygiene and Tropical Medicine) en zijn collega’s onderzochten de associatie tussen de BMI en 22 van de meest-voorkomende kankerypen bij 5,24 miljoen zestien-plussers in het Verenigd Koninkrijk, van wie er tijdens een follow-up van gemiddeld 7,5 jaar 166.955 kanker ontwikkelden. Na correctie voor leeftijd, geslacht, roken en sociaal-economische status was de BMI geassocieerd met 17 van de 22 typen kanker, maar de associaties liepen voor de verschillende typen kanker sterk uiteen.

Er waren positieve associaties voor kankers van de uterus, galblaas, nier, cervix, en schildklier en voor leukemie.De BMI was ook positief geassocieerd met lever-, colon-, ovarium- en postmenopauzale borstkanker, maar deze associaties varieerden met onderliggende BMI of individuele kenmerken. De BMI was invers geassocieerd met prostaat- en premenopauzale borstkanker, zowel overall als onder nooit-rokers. Voor longkanker en kanker van de mondholte was er geen associatie met de BMI onder nooit-rokers, maar een inverse associatie onder rokers en ex-rokers.

Als de gevonden associaties causaal zijn, dan kan 41% van de uteruskankers, en tenminste 10% van de kankers van galblaas, nier, lever en colon worden toegeschreven aan overgewicht. De onderzoekers schatten dat een UK-brede toename van de BMI met 1 kg/m2 (gewichtstoename van ongeveer 3-4 kg) zou resulteren in een toename van het aantal patiënten met één van de tien positief met BMI geassocieerde kankers met 3790 per jaar.

1. Bhaskaran K, Douglas I, Forbes H et al. Body-mass index and risk of 22 specific cancers: a population-based cohort study of 5.24 million UK adults. Lancet 2014;epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren