Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Bevacizumab plus lomustine voor recidiverend glioblastoom

(0)2014-07-15 11:42   ( Nieuws )

Prof. Martin van den BentEr zijn weinig behandelingsopties voor recidiverend glioblastoom. Vaak wordt bevacizumab voorgeschreven, maar deze behandeling wordt niet gesteund door evidentie uit goed-gecontroleerde studies. Vandaag worden online in The Lancet Oncology de resultaten gepubliceerd van de Nederlandse BELOB-studie.1 Corresponderend auteur van de publicatie is prof. Martin van den Bent (Erasmus MC).

BELOB was een fase 2-studie uitgevoerd in veertien Nederlandse ziekenhuizen. Deelnemers waren 153 volwassen patiënten met een eerste recidief van glioblastoom na chemoradiotherapie. De deelnemers werden gerandomiseerd naar drie behandelingen: bevacizumab, lomustine, of bevacizumab plus lomustine. Nadat de eerste acht patiënten gedurende in de combinatiegroep twee cycli behandeld waren werd een veiligheidsanalyse uitgevoerd die resulteerde in verlaging van de lomustine-dosering.

Het primaire eindpunt van de studie was overleving na negen maanden. In de bevacizumab-groep bedroeg deze 38% (95%-bti 43-72%), in de lomustine-groep 43% (29-57%), in de combinatiegroep met de lage lomustine-dosering 59% (43-72%), en bij de acht patiënten in de combinatiegroep die de hoge lomustine-dosering hadden gekregen 87% (39-98%). Na verlaging van de lomustine-dosering werd de combinatiebehandeling goed verdragen. De meest frequente bijwerkingen waren hypertensie, vermoeidheid en infecties.

De onderzoekers concluderen dat de combinatie van bevacizumab plus lomustine voor recidiverend glioblastoom in aanmerking komt voor nader onderzoek in een fase 3-studie. De BELOB-uitkomsten vormen geen basis voor nader onderzoek van bevacizumab monotherapie.

1. Taal W, Oosterkamp HM, Walenkamp AME et al. Single-agent bevacizumab or lomustine versus a combination of bevacizumab plus lomustine in patients with recurrent glioblastoma (BELOB trial): a randomised controlled phase 2 trial. Lancet Oncol 2014;epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren