Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Bijwerkingen en doseringsaanpassingen bij behandeling met sunitinib of sorafenib

(0)2014-04-02 12:25   ( Nieuws )

José KoldenhofOncologieverpleegkundige José Koldenhof (UMC Utrecht) en haar collega’s uit Utrecht en Amsterdam publiceren vandaag in Supportive Care in Cancer de resultaten van een studie naar de invloed van door patiënten gerapporteerde symptomen op beslissingen bij de behandeling met sunitinib of sorafenib.1 Deelnemers aan de studie waren volwassen ambulante patiënten van het UMCU en het VUmc, die tussen december 2007 en april 2010 werden behandeld met sunitinib (n=26) of sorafenib (n=16). De primaire diagnose van de patiënten was mRCC (n=32), HCC (n=8), GIST (n=1), en metastatische solitaire fibreuze tumor (n=1).
De mediane behandelingsduur bedroeg 16 weken. De mediane tijd tot aanpassing van de dosering bedroeg 10 weken. De belangrijkste reden voor doseringsveranderingen was het optreden van meerdere milde bijwerkingen. De prevalentie van deze bijwerkingen was hoger dan de prevalentie die in de literatuur wordt gevonden. Zestig procent van de patiënten gaf aan dat de bijwerkingen de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven verlaagde.

Omdat ernstige bijwerkingen van behandeling met sunitinib en sorafenib zelden voorkomen is het van belang aandacht te schenken aan het behandelen en voorkomen van meerdere milde bijwerkingen met invloed op de HRQL, aldus de onderzoekers. Deze benadering kan bijdragen aan het realiseren van behandeling met een optimale dosering.

Referentie
1. Koldenhof JJ, Witteveen PO, de Vos R et al. Symptoms from treatment with sunitinib or sorafenib: a multicenter explorative cohort study to explore the influence of patient-reported outcomes on therapy decisions. Support Care Cancer 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren