Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Plasma-CRP is marker van risico van progressie van melanoom

(0)2015-03-17 13:12   ( Nieuws )

Tags

CRP  melanoom  

Prof. Jeffrey LeeProf. Jeffrey Lee (MD Anderson Cancer Center, Houston) en collega’s hebben de associatie onderzocht tussen plasmaniveaus van C-reactive protein en de overall survival (OS), melanoom-specifieke overleving (MSS), en de ziektevrije overleving (DFS) in patiënten met melanoom. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.1 De analyses zijn uitgevoerd in twee onafhankelijke sets plasmamonsters van melanoompatiënten (n=587 en n=557).

Een verhoogd CRP-niveau was in de beide individuele cohorten en in alle patiënten tezamen geassocieerd met slechtere OS (HR 1,44 per eenheid toename van logaritmisch CRP; p<0,001) en MSS (HR 1,51 per eenheid toename van logaritmisch CRP; p<0,001). In multivariate analyse was CRP 10 mg/l of hoger vergeleken met CRP lager dan 10 mg/l geassocieerd met slechtere OS in patiënten met any-stage, stadium I/II, of stadium III/IV melanoom, en met slechtere DFS in patiënten met stadium I/II melanoom.

Er waren 115 patiënten die op twee tijdstippen plasmamonsters afstonden. In deze patiënten was CRP-toename geassocieerd met ziekteprogressie.

De onderzoekers concluderen dat plasma-CRP een onafhankelijke prognostische marker is in melanoompatiënten.

1.Fang S, Wang Y, Sui D et al. C-reactive protein as a marker of melanoma progression. J Clin Oncol 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren