Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Chemotherapie plus lenalidomide versus ASCT, gevolgd door lenalidomide met of zonder prednison voor multipel myeloom

(0)2015-11-17 11:14   ( Nieuws )

Prof. Antonio PalumboDe standaardbehandeling voor nieuw-gediagnostiseerd multipel-myeloompatiënten die in aanmerking komen voor transplantatie is hoge dosering melfalan plus autologe stamceltransplantatie (ASCT). Prof. Antonio Palumbo (Universiteit van Turijn) en collega’s hebben in een fase 3-studie deze consolidatiebenadering vergeleken met chemotherapie plus lenalidomide, en vervolgens onderhoudsbehandeling met lenalidomide plus prednison vergeleken met alleen lenalidomide. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in The Lancet Oncology.1

De studie werd uitgevoerd in 59 centra in Australië, Italië, en Tsjechië. Deelnemers waren patiënten met nieuw-gediagnostiseerd MM, jonger dan 66 jaar. Alle patiënten kregen inductiebehandeling met lenalidomide en dexamethason, gevolgd door chemotherapie en daarna GCSF. De patiënten werden vervolgens 1:1 gerandomiseerd naar een van de twee consolidatiebehandelingen, en 1:1 naar een van de twee onderhoudsbehandelingen. Het primaire eindpunt was progressievrije overleving.

De studie includeerde 389 patiënten, van wie er 256 in aanmerking kwamen voor de consolidatiebehandelingen (127 hoge-dosering melfalan plus ASCT; 129 chemotherapie plus lenalidomide), van wie er 223 in aanmerking kwamen voor de onderhoudsbehandelingen (117 lenalidomide plus prednison; 106 alleen lenalidomide). De PFS tijdens de consolidatie was significant korter met chemotherapie plus lenalidomide (mediaan 28,6 maanden) dan met hoge-dosering melfalan en ASCT (mediaan 43,3 maanden; HR voor eerste 24 maanden 2,51; p<0,0001). De PFS verschilde niet significant tussen de armen met de verschillende onderhoudsbehandelingen (p=0,34).

Er waren minder graad 3-4 bijwerkingen met lenalidomide plus chemotherapie dan met melfalan plus ASCT: hematologische bijwerkingen 26% versus 84%, gastro-intestinale bijwerkingen 5% versus 20%, en infectie 5% versus 19%. Er waren geen verschillen in bijwerkingen tussen de armen met de verschillende onderhoudsbehandelingen.

De onderzoekers concluderen dat consolidatie met hoge-dosering melfalan en ASCT de voorkeursoptie blijft, ondanks een beter toxiciteitsprofiel met chemotherapie plus lenalidomide.

1.Gay F, Oliva S, Petrucci MT et al. Chemotherapy plus lenalidomide versus autologous transplantation, followed by lenalidomide plus prednisone versus lenalidomide maintenance, in patients with multiple myeloma: a randomised, multicentre, phase 3 trial. Lancet Oncol 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren