Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Circulerend vitamine B6 in relatie tot niercelcarcinoomincidentie en –overleving

(0)2014-11-06 16:54   ( Nieuws )

Dr. Paul BrennanDe etiologie van niercelcarcinoom (RCC) wordt slechts gedeeltelijk begrepen, maar er zijn aanwijzingen voor een beschermend effect van de consumptie van groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen zijn bronnen van B-vitamines en andere componenten van de one-carbon metabolism pathway, die van belang is voor DNA-methylering en DNA-reparatiemechanismen. Dr. Paul Brennan (IARC Lyon) en collega’s publiceren vandaag online in het Journal of the National Cancer Institute een analyse van het verband tussen RCC en concentraties in de circulatie van B-vitamines en aminozuren uit de één-koolstofroute.1

In het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC; 385.747 deelnemers geïncludeerd tussen 1992 en 2000) werd tijdens de follow-up RCC gediagnostiseerd bij 570 deelnemers. Voor 556 van deze deelnemers vonden de onderzoekers in het cohort een geschikte controlepersoon. In de bloedmonsters die de deelnemers bij inclusie hadden afgestaan waren er tussen RCC-patiënten en controlepersonen geen verschillen in concentraties voor vitamine B2, foliumzuur, vitamine B12, methionine en homocysteïne.

Het vitamine B6-gehalte was wel significant verschillend tussen patiënten en controles. Deelnemers met een hoger vitamine B6-gehalte hadden een lager RCC-risico (OR vierde versus eerste kwartiel 0,40; p<0,001). Deze relatie bleef bestaan na correctie voor mogelijk verstorende variabelen. Onder de RCC-patiënten was een hoger vitamine B6-gehalte geassocieerd met betere overleving (HR voor all cause mortality vierde versus eerste kwartiel 0,56; p<0,001).

De onderzoekers repliceerden de analyses in 144 patiënt-controleparen binnen de Melbourne Collaborative Cohort Study, en vonden ´very similar results.´ De OR voor RCC in het vierde versus het eerste kwartiel van het vitamine B6-gehalte bedroeg 0,47 (p=0,07) en de HR voor mortaliteit onder RCC-patiënten in het vierde versus het eerste kwartiel bedroeg 0,56 (p=0,02).

1.Johansson M, Fanidi A, Muller DC et al. Circulating biomarkers of one-carbon metabolism in relation to renal cell carcinoma incidence and survival.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren