
Vervolgens kregen de deelneemsters één van drie teksten over overdiagnose voorgelegd. In de eenvoudigste tekst werd het concept toegelicht in termen van een verhouding (‘één leven gered bij drie overdiagnoses’). De tweede versie gaf het totale aantal overdiagnoses vergeleken met het aantal geredde levens in het Verenigd Koninkrijk (4000 respectievelijk 1300). De moeilijkste versie gaf het aantal overdiagnoses en geredde levens voor elke 200 vrouwen die gedurende 20 jaar gescreend worden (3 respectievelijk 1). Na deze interventie gaf 64% van de deelneemsters te kennen het concept overdiagnose te begrijpen; 57% antwoordde correct op de vraag of deelname aan screening de kans op een diagnose borstkanker vergroot of verkleint.
Van de vrouwen die de eenvoudigste informatie hadden gekregen gaf 8,7% aan minder intentie te hebben aan screening deel te nemen; voor vrouwen met de beide andere vormen van informatie gold dit voor 5,1% respectievelijk 6,1%. Vrouwen jonger dan de screeningsleeftijd toonden meer afname van de intentie om deel te nemen dan oudere vrouwen.
1. Waller J, Whitaker KL, Winstanley K et al. A survey of women’s responses to information about overdiagnosis in breast cancer screening in Britain. Br J Cancer 2014;epub ahead of print