Bij aanvang
van de Nederlandse Cohortstudie in 1986 beantwoordden 120.852 deelnemers een 150-item
voedselfrequentievragenlijst. Tijdens 20,3 jaar follow-up is bij 415 deelnemers
hoofd-halskanker vastgesteld (131 mondholtekanker, 88 oro-/hypofarynxkanker, 3
mondholte/farynx niet-gespecificeerd of overlappend, en 193 larynxkanker). Dit
schrijven Denise Maasland (GROW Maastricht) en collega’s vandaag online in het International Journal of Cancer.1
In de
publicatie presenteren de onderzoekers de resultaten van een patiënt-controlestudie bij 3898 NCS-deelnemers. Uit de studie blijkt dat de
consumptie van groenten en fruit invers geassocieerd is met het risico van HNC:
rate ratio voor hoogste versus laagste kwartiel 0,61; p for trend 0,002). Voor
alle afzonderlijke HNC-subtypen is er eveneens een inverse associatie tussen de
consumptie van groenten en fruit en het risico. De inverse associaties worden
ook gezien voor de consumptie van alleen groenten en de consumptie van alleen
fruit.
1.Maasland DHE, van den Brandt PA, Kremer B et al.
Consumption of vegetables and fruits and risk of subtypes of head-neck cancer
in the Netherlands Cohort Study. Int J Cancer 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)