Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Consumptie van koffie en/of thee en risico van hepatocellulair carcinoom

(0)2014-09-24 13:49   ( Nieuws )

Tags

HCC  levercelkanker  

Dr. Cuno UiterwaalDe consumptie van koffie en/of thee is bij inwoners van Europa geassocieerd met verlaging van het risico van hepatocellulair carcinoom. Dit blijkt uit een analyse van resultaten van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). De analyse wordt vandaag online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 Een van de Nederlandse auteurs van de publicatie is dr. Cuno Uiterwaal (Julius Centrum UMCU).

Deelnemers aan EPIC zijn 486.799 mannen en vrouwen. Tijdens een follow-up van mediaan 11 jaar is bij 201 deelnemers HCC vastgesteld. Deelnemers uit het hoogste kwintiel van de koffieconsumptie hadden een 72% verlaagd HCC-risico vergeleken bij deelnemers uit het laagste kwintiel (HR 0,28; p for trend <0,001). Voor thee bedroeg de corresponderende associatie met het HCC-risico 0,41 (p for trend 0,003). Er was geen heterogeniteit voor deze associaties over strata van belangrijke HCC-risicofactoren, waaronder de hepatitis B- of hepatitis C-status. De consumptie van gedecaffeïneerde koffie was niet geassocieerd met het HCC-risico (p for trend 0,45); de onderzoekers schrijven wel dat voor slechts een gering aantal deelnemers gegevens over de consumptie van decaf beschikbaar waren.

1.Bamia C, Lagiou P, Jenab M et al. Coffee, tea and decaffeinated coffee in relation to hepatocellular carcinoma in a European population: multicentre, prospective cohort study. Int J Cancer 2014; epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren