
Deelnemers aan EPIC zijn 486.799 mannen en vrouwen. Tijdens een follow-up van mediaan 11 jaar is bij 201 deelnemers HCC vastgesteld. Deelnemers uit het hoogste kwintiel van de koffieconsumptie hadden een 72% verlaagd HCC-risico vergeleken bij deelnemers uit het laagste kwintiel (HR 0,28; p for trend <0,001). Voor thee bedroeg de corresponderende associatie met het HCC-risico 0,41 (p for trend 0,003). Er was geen heterogeniteit voor deze associaties over strata van belangrijke HCC-risicofactoren, waaronder de hepatitis B- of hepatitis C-status. De consumptie van gedecaffeïneerde koffie was niet geassocieerd met het HCC-risico (p for trend 0,45); de onderzoekers schrijven wel dat voor slechts een gering aantal deelnemers gegevens over de consumptie van decaf beschikbaar waren.
1.Bamia C, Lagiou P, Jenab M et al. Coffee, tea and decaffeinated coffee in relation to hepatocellular carcinoma in a European population: multicentre, prospective cohort study. Int J Cancer 2014; epub ahead of print