De
consumptie van koffie en/of thee is bij inwoners van Europa geassocieerd met
verlaging van het risico van hepatocellulair carcinoom. Dit blijkt uit een
analyse van resultaten van de European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). De analyse wordt vandaag online
gepubliceerd in het International Journal
of Cancer.1 Een van de Nederlandse auteurs van de publicatie is
dr. Cuno Uiterwaal (Julius Centrum UMCU).
Deelnemers
aan EPIC zijn 486.799 mannen en vrouwen. Tijdens een follow-up van mediaan 11
jaar is bij 201 deelnemers HCC vastgesteld. Deelnemers uit het hoogste kwintiel
van de koffieconsumptie hadden een 72% verlaagd HCC-risico vergeleken bij
deelnemers uit het laagste kwintiel (HR 0,28; p for trend <0,001). Voor thee bedroeg de corresponderende associatie
met het HCC-risico 0,41 (p for trend 0,003). Er was geen heterogeniteit voor
deze associaties over strata van belangrijke HCC-risicofactoren, waaronder de
hepatitis B- of hepatitis C-status. De consumptie van gedecaffeïneerde koffie
was niet geassocieerd met het HCC-risico (p for trend 0,45); de onderzoekers
schrijven wel dat voor slechts een gering aantal deelnemers gegevens over de
consumptie van decaf beschikbaar waren.
1.Bamia C, Lagiou P, Jenab M et al. Coffee, tea
and decaffeinated coffee in relation to hepatocellular carcinoma in a European
population: multicentre, prospective cohort study. Int J Cancer 2014; epub
ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)