Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

DCE-MRI voor bepaling van anti-angiogene behandelingseffecten in multipel myeloom

(0)2014-10-29 14:19   ( Nieuws )

Prof. Hartmut GoldschmidtDynamic contrast-enhanced MRI maakt het mogelijk niet-invasief de microcirculatie in het beenmerg te bestuderen. Prof. Hartmut Goldschmidt (Universiteitsziekenhuis Heidelberg) en collega’s punbliceren online in Clinical Cancer Research een studie studie van gebruik van DCE-MRI bij patiënten met nieuw-gediagnostiseerd multipel myeloom.1 Aan de studie werd deelgenomen door 91 patiënten die werden behandeld met high-dose therapy met autologe stamceltransplantatie (n=82) of chemotherapie zonder ASCT (n=9). De patiënten ondergingen voor en na de behandeling DCE-MRI beeldvorming.

Voor de start van de behandeling vertoonden non-responders significant (p=0,02) hogere A-waarden dan responders. In zowel responders als non-responders daalden de A-waarden na de therapie significant. De kep-waarden daalden alleen in de responders (p<0,001). De mate van remissie was significant gecorreleerd met de afname van de microcirculatie in het beenmerg. Patiënten in complete en bijna-complete remissie vertoonden lagere A-waarden dan patiënten die geen complete of bijna-complete remissie bereikten. Hogere kep-waarden na de behandeling waren gecorreleerd met kortere overleving (HR 3,53; p=0,02)

1.Merz M, Ritsch J, Kunz C et al. Dynamic contrast-enhanced magnetic resonance imaging for assessment of anti-angiogenic treatment effects in multiple myeloma. Clin Cancer Res 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren