Er zijn
sterke aanwijzingen voor een rol van omgevingsfactoren, waaronder
voedingsgewoonten, bij de recente toename van obesitas en kanker in
geïndustrialiseerde samenlevingen. Dr. Susan Erdman (Massachusetts Institute of
Technology, Cambridge) en collega’s publiceren online in Cancer Research de uitkomsten van een muizenstudie die uitwijst dat Westerse voedingen het in toekomstige generaties
kunnen beïnvloeden.1 Ze laten zien dat in-utero blootstelling van
vrouwelijke muizen aan Westerse voedingsfactoren leidt tot verhoogd voorkomen
van obesitas en carcinomen in long en lever in twee volgende generaties. Ze
tonen ook aan dat deze transgenerationele risicoverhoging verklaard kan worden
uit de samenstelling van de darmflora. Het bijvoeren van dieren met ‘beneficial
microbes’ was voldoende om het transgenerationele risico van obesitas en kanker
te verlagen.
1.Poutahidis T, Varian BJ, Levkovich T et al.
Dietary microbes modulate transgenerational cancer risk. Cancer Res 2015; epub
ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)