Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

EUROCARE 5: aanzienlijke variatie tussen Europese landen in overleving van oncologische ziekten

(0)2015-09-26 11:33   ( Nieuws )

Dr. Milena SantVandaag is in Wenen het Presidential Symposium van het European Cancer Congress 2015. Een van de sprekers van het symposium is dr. Milena Sant (Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milaan), die uitkomsten van het EUROCARE 5 programma presenteert.1 De uitkomsten worden vandaag ook in detail gepubliceerd in dertien artikelen in een special issue van het European Journal of Cancer.2

EUROCARE 5 inventariseerde de overleving van oncologie-patiƫnten die na 2000 zijn gediagnostiseerd in dertig Europese landen. De overall conclusie luidt dat de overleving laag is in Oost-Europa en relatief hoog in Noord- en West-Europa. De vijf-jaars relatieve overleving, gecorrigeerd voor andere doodsoorzaken dan kanker, is in Europa sinds 2000 toegenomen. Er worden echter opvallende regionale verschillen waargenomen, met name in de overleving van hemato-oncologische ziekten waar recentelijk vorderingen in de behandeling zijn geboekt, zoals CML, CLL, NHL, en de subtypes folliculair lymfoom en DLBCL. Hodgkin lymfoom vormt een uitzondering, met geringere regionale variaties en een redelijk goede prognose in de meeste landen.

Voor maligniteiten met een redelijk goede prognose was de gemiddelde Europese vijf-jaars relatieve overleving 82% voor mammacarcinoom (van 74% in Oost-Europa tot 85% in Noord-Europa), 57% voor coloncarcinoom (van 49% in Oost-Europa tot 61% in Centraal-Europa), 56% voor rectumcarcinoom, 83% voor melanoom, en 83% voor prostaatcarcinoom. Voor de maligniteiten met slechte prognose was de variatie geringer. Voor longcarcinoom was de vijf-jaars relatieve overleving gemiddeld 13% (van 9% in Engeland en Ierland tot 15% in Centraal Europa), voor ovariumcarcinoom gemiddeld 38% (van 31% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot 41% in Noord-Europa), en voor maagcarcinoom 25% (van 17% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot 30% in Zuid-Europa).

Voor vrijwel alle maligniteiten is de overleving in het Verenigd Koninkrijk en Ierland slecht vergeleken met West-Europa, en is de overleving in Denemarken slecht vergeleken met andere Scandinavische landen. Over het algemeen is er een goede correlatie tussen enerzijds de overleving en anderzijds het Bruto Nationaal Product en de totale uitgaven voor de gezondheidszorg van landen. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn in deze associaties uitbijters. De overleving in deze landen is slechter dan kan worden verwacht op basis van de uitgaven voor de gezondheidszorg.

1.Sant M et al. ECC 2015, abstr. LBA1
2.Minicozzi P, Otter R, Primic-Zakelj M, Francisci S (eds). Survival of cancer patients in Europe, 1999-2007: The EUROCARE-5 Study. Eur J Cancer 2015; 51:2099-2266



Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren