
Uit in vitro experimenten bleek dat het om twee mutaties gaat die de mTOR-gemedieerde signaalroute activeren, hetgeen wijst op een biologisch mechanisme voor de uitzonderlijke gevoeligheid van deze patiënt voor everolimus: de kankercellen zijn voor hun overleving afhankelijk van de mTOR-route; vandaar dat remming van deze route resulteert in de langdurige respons.
Drie andere patiënten met blaaskanker in de studie hadden stabiele ziekte gedurende minder dan zes maanden. Een patiënt met bijnierkanker had stabiele ziekte gedurende dertien maanden. Bij geen van de vier patiënten met longkanker werd een respons gezien.
‘Gebruik van precision (or personalized) medicine benaderingen bij het screenen van kankerpatiënten op veranderingen in de mTOR-route kan helpen bij het identificeren van subsets van patiënten die baat kunnen hebben bij tegen mTOR gerichte behandelingen’, aldus Wagle.
Referentie
1. Wagle N, Grabiner BC, Van Allen EM et al. Activating mTOR mutations in a patient with an extraordinary response on a phase I trial of everolimus and pazopanib. Cancer Discovery June 2014;epub ahead of print