Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Effect van NSAID-gebruik op borstkankermortaliteit afhankelijk van ER-status

(0)2014-08-25 15:21   ( Nieuws )

Dr. Melissa TroesterIn epidemiologische studies is een beschermende associatie gevonden tussen NSAID gebruik en het risico van hormoonreceptor-positieve borstkanker. Deze waarneming is consistent met NSAID-gemedieerde suppressie van aromatase-gedreven biosynthese van oestrogeen. De associatie tussen NSAID-gebruik en de sterfte aan borstkanker is echter onzeker, en het is ook niet bekend wat de invloed van de hormoonreceptorstatus op deze associatie is. Dit schrijven dr. Melissa Troester (University of North Carolina in Chapel Hill) en collega’s online in Breast Cancer Research and Treatment.1 In de publicatie presenteren ze de uitkomsten van een studie naar deze vragen.


De studie werd uitgevoerd in het cohort van de Carolina Breast Cancer Study. Tussen 1996 en 2001 werden in dit cohort 935 patiënten met invasieve borstkanker geïncludeerd. Van deze borstkankers waren er 490 ER-positief. De deelneemsters gaven informatie over hun NSAID-gebruik in de tien jaar voorafgaande aan de diagnose. Er was geen verband tussen NSAID-gebruik en kenmerken van de tumoren.

Voor de vrouwen met ER-positieve tumoren was langere duur van regelmatig NSAID-gebruik geassocieerd met verlaagde borstkankerspecifieke mortaliteit: acht of meer dagen per maand gedurende drie of meer jaar vergeleken met geen NSAID-gebruik HR 0,48 (95%-bti 0,23-0,98), met een statistisch significante trend bij toename van de duur en regelmaat van het gebruik (p trend 0,036). Er was geen verband tussen de borstkankerspecifieke mortaliteit en NSAID-gebruik bij vrouwen met ER-negatieve tumoren.

1.Allott EH, Tse C-K, Olshan AF et al. Non-steroidal anti-inflammatory drug use, hormone receptor status, and breast cancer-specific mortality in the Carolina Breast Cancer Study. Breast Cancer Res Treat 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren