Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Effect van community jury voorlichtingsmodel op houding ten aanzien van screening op prostaatcarcinoom

(0)2014-12-25 13:52   ( Nieuws )

Dr. Rae ThomasAustralische onderzoekers publiceren in BMJ Open een gerandomiseerde gecontroleerde studie van het effect van informatieverstrekking over PSA-screening volgens het community jury model.1 In dit model krijgen de deelnemers voorlichting van experts, ze kunnen vragen stellen, en beraadslagen vervolgens onderling over het onderwerp. Dr. Rae Thomas (Bond University, Goldcoast QLD) en collega’s wezen mannen (50-70 jaar oud) zonder diagnose van prostaatcarcinoom toe aan een controlegroep (n=14) en een community jury interventiegroep (n=12). De deelnemers uit de controlegroep kregen schriftelijke voorlichting over PSA-screening, De deelnemers uit de interventiegroep kregen dezelfde fact sheets, en werden voorgelicht door drie experts: een neutrale wetenschappelijk adviseur die achtergrondinformatie verstrekte, een expert die de potentiële voordelen van PSA-screening uiteenzette, en een expert die de potentiële nadelen besprak. De voorlichting,vragen en de jurydiscussies duurden twee dagen.

Direct na de interventie hadden de mannen uit de interventiegroep minder intentie om deel te nemen aan PSA-screening dan mannen uit de controlegroep (effect size -0,6 SD; p=0,05). Bij follow-up drie maanden later werd hetzelfde verschil in intentie gezien. De deelnemers uit de interventiegroep identificeerden ook accuratesse van de PSA-test correct en beschouwden zichzelf meer geïnformeerd (effect size 1,2 SD; p<0,001). De onderzoekers concluderen dat evidentie-geïnformeerde beraadslaging van voor- en nadelen van PSA-screening van invloed is op de individuele keuze om al of niet deel te nemen aan de screening.

1.Thomas R, Glasziou P, Rychtnik L et al. Deliberate democracy and cancer screening consent: a randomised control trial of the effect of a community jury on men’s knowledge about and intentions to participate in PSA screening. BMJ Open 2014;4:e005691

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren