Dr. Lucy
Hackshaw-McGeagh en haar collega’s van de University of Bristol hebben een
systematische literatuurstudie uitgevoerd van gerandomiseerde studies van
effecten van interventies in voeding of fysieke activiteit op progressie en
mortaliteit van prostaatcarcinoom. De uitkomsten van de literatuurstudie zijn online gepubliceerd in Cancer Causes & Control.1
De onderzoekers vonden in de literatuur 44 van deze studies, met tezamen 3418
patiënten.
Van deze
studies waren er 34 van dubieuze kwaliteit (underpowered, hoog risico van bias,
niet-adequaat gerapporteerd, kortdurend, of gebaseerd op surrogaat-uitkomsten
zonder bewezen relatie met progressie of mortaliteit). Van de overige tien
studies vonden er zeven geen verband tussen de interventie en progressie of mortaliteit.
Er waren drie studies van hoge kwaliteit waarin wel een verband werd gezien: een
studie van een voedingssupplement bestaande uit granaatappelzaad, groene thee,
broccoli en kurkuma; een studie van lijnzaad plus laag-vet voeding versus
gebruikelijke voeding; en een studie van suppletie van de voeding met soja,
lycopeen, seleen en co-enzym Q. Deze interventies hadden een gunstig effect.
De
onderzoekers concluderen dat er behoefte is aan meer grote, goed opgezette
studies met klinische eindpunten om effecten van leefstijlinterventies op
progressie en mortaliteit van prostaatcarcinoom te kunnen beoordelen.
1.Hackshaw-McGeagh LE, Perry RE, Leach VA et al. A
systematic review of dietary, nutritional, and physical interventions for the
prevention of prostate cancer progression and mortality. Cancer Causes Control
2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)