
In totaal werden 3566 average-risk individuen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar uitgenodigd deel te nemen aan de derde ronde. Zestig procent van de uitgenodigden nam deel, vergeleken met 56% in de tweede ronde en 57% in de eerste ronde. Van de derde ronde-deelnemers had 7,1% een positieve FIT-uitslag, vergeleken met 7,9% in de tweede ronde en 8,1% in de eerste ronde (p=0,05). Van de FIT-positieven onderging 80% (n=123) coloscopie. Gevorderde neoplasie werd gezien bij 33 van deze deelnemers. De voorspellende waarde van FIT-positiviteit voor gevorderde neoplasie was 27%, vergeleken met 42% in de tweede ronde en 54% in de eerste ronde; deze afname was statistisch significant (p<0,01). Vergelijking met gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie wees uit dat carcinomen die werden gezien in niet-deelnemers een significant meer gevorderd stadium hadden dan die van wel-deelnemers aan de eerste ronde.
De onderzoekers concluderen dat in het programma de deelname over drie ronden stabiel bleef, terwijl het percentage met FIT-positiviteit en de positieve voorspellende waarde voor gevorderde neoplasie gaandeweg afnam. Niet-deelnemers hadden meer-gevorderd stadium carcinomen dan personen die wel deelnamen aan de screening.
1.Stegeman I, van Doorn SC, Mundt MW et al. Participation, yield, and interval carcinomas in three rounds of biennial FIT-based colorectal cancer screening. Cancer Epidemiol 2015; epub ahead of print