
De auteurs vonden zes studies (tezamen 6497 deelnemers) die aan de inclusiecriteria voldeden. Vijf van deze studies waren uitgevoerd in Aziatische populaties. Uit de analyses blijkt dat voor de preventie van maagcarcinoom H. pylori eradicatie-therapie superieur is aan geen therapie (relatief risico 0,66; 95%-bti 0,46-0,95). In één studie is ook het verband tussen H. pylori-eradicatie en het risico van slokdarmcarcinoom onderzocht. Van de 1630 deelnemers ontwikkelden er drie slokdarmcarcinoom: twee in de arm met eradicatie, één in de arm zonder eradicatie. Het effect van eradicatie op mortaliteit van maagcarcinoom was onzeker vanwege grote betrouwbaarheidsintervallen. Er waren geen aanwijzingen voor een effect van eradicatie op all-cause mortaliteit.
De onderzoekers concluderen dat er moderate-quality evidentie is dat eradicatie van H. pylori het risico van maagcarcinoom verlaagt in gezonde asymptomatische geïnfecteerde Aziaten; de conclusie mag niet zonder meer worden geëxtrapoleerd naar niet-Aziatische populaties.
1.Ford AC, Forman D, Hunt R et al. Helicobacter pylori eradication for the prevention of gastric neoplasia. Cochrane Library 22 juli 2015