Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Familiegeschiedenis in de Finse prostaatkankerscreeningstudie


Familiegeschiedenis is een van de weinige bekende risicofactoren voor prostaatkanker, schrijven Finse onderzoekers online in het International Journal of Cancer.1 Dr. Lasse Saarimäki (Universiteit van Tampere) hebben in het cohort van de Finse prostaatkankerscreeningstudie prospectief onderzocht wat het verband is tussen familiegeschiedenis en uitkomsten van PSA-prostaatkankerscreening. Van de 80.144 deelnemers aan de studie werden er 31.866 gerandomiseerd naar de screening-arm (PSA afsnijpunt 4 ng/ml). De familiegeschiedenis van prostaatkanker werd nagevraagd in een vragenlijst bij de uitnodiging voor de screening. De follow-up bedroeg twaalf jaar vanaf de randomisatie.


Van de 23.702 mannen die deelnamen aan de screening leverde 96% informatie over de familiegeschiedenis. Er waren 1723 (7,3%) mannen met tenminste één eerstegraads verwant bij wie prostaatkanker was vastgesteld. Bij 235 (13,6%) van deze mannen werd prostaatkanker gediagnostiseerd. Mannen met een eerstegraads familiegeschiedenis hadden een verhoogd risico van prostaatkanker (RR 1,31; p<0,001); het risico was vooral verhoogd voor intervalkanker (RR 1,65; 95%-bti 1,27-2,15). Het risico van laag-gradige tumoren (Gleason 2-6) was verhoogd bij familiegeschiedenis van prostaatkanker (RR 1,46; 95%-bti 1,15-1,69), maar het risico van Gleason 8-10 tumoren was verlaagd (RR 0,48; 95%-bti 0,25-0,95). De sensitiviteit en specifiteit van de PSA-test waren licht inferieur bij een positieve familiegeschiedenis. Er was geen associatie tussen de familiegeschiedenis en de prostaatkankermortaliteit.

De onderzoekers concluderen dat er geen aanleiding is tot selectieve PSA-screening van mannen met familiegeschiedenis van prostaatkanker.

1.Saarimäki L, Tammela TL, Määttänen L et al. Family history in the Finnish prostate cancer screening trial. Int J Cancer 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren