Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 1/2-studie van S-1 plus sorafenib voor metastatisch niercelcarcinoom

(0)2015-06-27 14:34   ( Nieuws )

Tags

mRCC  S-1  sorafenib  

Prof. Seiji NaitoS-1 is een oraal fluoropyrimidine met in twee fase 2-studies gedemonstreerde werkzaamheid in metastatisch niercelcarcinoom. Prof. Seiji Naito (Kyushu Universiteit, Fukuoka) en collega’s hebben een fase 1/2-studie uitgevoerd van de combinatie van S-1 en sorafenib voor mRCC. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Annals of Oncology.1 Deelnemers aan de studie waren patiënten met heldercellig of papillair niercelcarcinoom, die ten hoogste één eerder cytokine-gebaseerd regime hadden gekregen.

In het fase 1-gedeelte van de studie werden negen patiënten geïncludeerd. Er werd geen maximaal verdragen dosering gezien, en de aanbevolen dosering voor het fase 2-gedeelte werd vastgesteld op S-1 80 mg/m2 op dagen 1 tot 28 plus sorafenib 800 mg/d op dagen 1 tot 42 van een 42-daagse cyclus. In het fase 2-gedeelte werden eenentwintig patiënten geïncludeerd (onder wie zes die in het fase 1-gedeelte met de aanbevolen dosering behandeld waren). In deze patiënten was de ORR 52% (95%-bti 29,8-74,3%), inclusief één complete respons (5%) en tien partiële responsen (48%). De mediane progressievrije overleving was 9,9 maanden (95%-bti 6,5-17,1 maanden). In alle patiënten werd hand-voet huidreactie gezien. Hand-voet huidreactie (38%) en rash (14%) waren de belangrijkste redenen voor doseringsreductie.

De onderzoekers concluderen dat de combinatie van S-1 plus sorafenib werkzaam is en verdragen wordt in patiënten met mRCC. Bij deze combinatie is aandacht voor huidgebeurtenissen vereist.

1.Naito S, Sakai H, Hashime K et al. Phase 1/2-studt of S-1 in combination with sorafenib for metastatic renal cell carcinoma. Ann Oncol 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren