Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 2-studie van ABT-199 voor hoog-risico AML

(0)2014-12-09 02:57   ( Nieuws )

Tags

ABT-199  AML  

Dr. Marina KonoplevaEr zijn aanwijzingen voor een rol van het ‘cancer survival protein’BCL-2 in hematologische maligniteiten, en voor betrokkenheid van BCL-2 bij resistentie tegen behandeling. ABT-199 is een selectieve potente orale small molecule BCL-2 inhibitor. In preklinische studies remde ABT-199 de groei van AML-cellijnen in vitro en de groei van primaire AML-cellen in immuungecompromiteerde muizen. Dr. Marina Konopleva (MD Anderson Cancer Center, Houston) presenteerde in San Francisco de uitkomsten van een fase 2-studie van ABT-199 monotherapie in patiënten met hoog-risico recidiverende of refractaire AML en in AML-patiënten die niet in aanmerking kwamen voor chemotherapie.1


Per 8 juli 2014 had de studie 32 deelnemers, met een mediane time on study van 81 dagen (range 13-187). De mediane leeftijd was 71 jaar (range 19-84); de helft van de patiënten was vrouw. Dertig patiënten hadden recidiverende of refractaire ziekte.Twaalf patiënten hadden een MDS-geschiedenis, en twee patiënten hadden een MPN-geschiedenis. Veertien patiënten hadden meer dan drie eerdere behandelingen gehad, en 22 waren met hypomethylerende middelen behandeld.

Behandeling met ABT-199 resulteerde na vier weken in complete respons bij één van de patiënten en in complete response with incomplete blood count recovery bij vier patiënten. Een van deze vier bereikte na twintig weken ook complete respons. Zes van de 32 patiënten hadden tenminste 50%-reductie in beenmergblasten. De onderzoekers concluderen dat ABT-199 monotherapie aanzienlijke klinische werkzaamheid heeft in patiënten met recidiverende of refractaire AML met slechte prognose, voor wie weinig behandelopties beschikbaar zijn.

1.Konopleva M et al, ASH Annual Meeting 2014, abstr. 118

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren