Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 2-studie van cediranib plus olaparib versus alleen olaparib voor recidiverende platinumgevoelige ovariumkanker

(0)2014-09-11 14:38   ( Nieuws )

Dr. Joyce LiuIn een fase 1-studie is gezien dat de combinatie van de orale PARP-remmer olaparib en de orale VEGFR-remmer cediranib werkzaam is en hanteerbare toxiciteit heeft voor vrouwen met recidiverende ovariumkanker. Dr. Joyce Liu (Dana-Farber Cancer Institute, Boston) en collega’s publiceren vandaag online in The Lancet Oncology de uitkomsten van een fase 2-studie naar het effect van deze combinatie in vergelijking met olaparib-monotherapie op de PFS bij vrouwen met recidiverende platinumgevoelige ovariumkanker.1 De studie is afgebroken na een interimanalyse bij 50% van de verwachte gebeurtenissen. De nu gepubliceerde analyse is gemaakt na 66% van de verwachte gebeurtenissen .



Van de 90 deelneemsters werden er 46 gerandomiseerd naar olaparib-monotherapie en 44 naar olaparib plus cediranib. De mediane PFS in de combinatiegroep was 17,7 maanden (95%-bti 14,7 maanden tot niet bereikt) versus 9,0 maanden (95%-bti 5,7-16,5 maanden) in de olaparib monotherapie-groep (HR 0,42; p=0,005). Graad 3 en 4 bijwerkingen kwamen meer voor in de combinatiegroep, waaronder vermoeiheid (twaalf versus vijf patiënten), diarree (vijf versus nul), en hypertensie (achttien versus nul). De onderzoekers concluderen dat er aanleiding is de combinatie van deze orale middelen voor deze patiëntenpopulatie te onderzoeken in een fase 3-studie.

1.Liu JF, Barry WT, Birrer M et al. Combination cediranib and olaparib versus olaparib alone for women with recurrent platinum-sensitive ovarian cancer: a randomised phase 2 study. Lancet Oncol 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren