
De studiepopulatie was tot 50% verrijkt met patiënten met lage of niet-detecteerbare ATM-eiwitniveaus (ATMlow). De patiënten werden gerandomiseerd naar olaparib/paclitaxel (n=61) of placebo/paclitaxel (n=62). Het primaire eindpunt van de studie was progressievrije overleving. De mediane PFS was 3,91 maanden met olaparib/paclitaxel versus 3,55 maanden met placebo/paclitaxel (HR 0,80; niet-significant) in de gehele populatie; en 5,29 maanden met olaparib/paclitaxel versus 3,68 maanden met placebo/paclitaxel (HR 0,74; niet-significant) in de ATMlow-populatie. De overall survival was wel significant beter in de olaparib-arm: mediaan 13,1 maanden met olaparib/paclitaxel versus 8,3 maanden met placebo/paclitaxel (HR 0,56; p=0,005) in de gehele populatie, en mediaan niet-bereikt met olaparib/paclitaxel versus 8,2 maanden met placebo/paclitaxel (HR 0,35; p=0,002) in de ATMlow-populatie. Olaparib/paclitaxel werd over het algemeen goed verdragen.
De onderzoekers concluderen dat olaparib/paclitaxel actief is in de behandeling van patiënten met metastastisch maagcarcinoom, met een groter OS-profijt in ATMlow-patiënten.
1.Bang Y-J, Im S-A, Lee K-W et al. Randomized,double-blind phase II trial with prospective classification by ATM protein level to evaluate the efficacy and tolerability of olaparib plus paclitaxel in patients with recurrent or metastatic gastric cancer. J Clin Oncol 2015; epub ahead of print