
Deelnemers aan de studie waren 413 CRC-patiënten van 25 centra in Japan. Ze werden 1:1 gerandomiseerd naar de controlegroep (5-HT3-receptorantagonist plus dexamethason) of de aprepitantgroep (5-HT3-receptorantagonist plus dexamethason plus aprepitant of fosaprepitant) tijdens de eerste oxaliplatincyclus. Tijdens de tweede cyclus kregen alle deelnemers aprepitant. Het primaire eindpunt was het percentage patiënten zonder emesis.
Het percentage patiënten zonder acute respectievelijk vertraagde emesis was 95,7% en 95,7% in de aprepitantgroep versus 83,6% en 84,7% in de controlegroep. Deze verschillen waren statistisch significant. Er waren ook statistisch significante verschillen tussen beide groepen in percentages patiënten zonder misselijkheid. In de controlegroep was het percentage patiënten zonder emesis hoger in de tweede cyclus dan in de eerste cyclus.
De onderzoekers concluderen dat aprepitantbehandeling werkzaam was voor de preventie van CINV in CRC-patiënten die oxaliplatin krijgen.
1.Nishimura J, Satoh T, Fukunaga M et al. Combination antiemetic therapy with aprepitant/fosaprepitant in patients with colorectal cancer receiving oxaliplatin-based chemotherapy (SENRI trial): A multicentre randomised, controlled phase 3 trial. Eur J Cancer 2015; epub ahead of print