
Tijdens de twee jaar durende follow-up na ontslag was de totale mortaliteit in de EX-groep signficant lager dan in de controlegroep (12,0% versus 28,3%; p=0,030). De non-relapse mortaliteit was in de EX-groep numeriek lager dan in de controlegroep (4,0% versys 13,5%; p=0,86). Als de mortaliteit tijdens de periode in het ziekenhuis in de analyses werd meegenomen waren de absolute risicoreducties vergelijkbaar, maar niet meer significant verschillend (totale mortaliteit 34,0% versus 50,9%; p=0,112; non-relapse mortaliteit 26,0% versus 36,5%; p=0,293). De number needed to treat om één geval van overlijden te voorkomen met EX was ongeveer 6. Uit regressie-analyse bleek dat betere fitheid bij inclusie beschermde tegen mortaliteit.
De onderzoekers concluderen dat de uitkomsten suggereren dat fysieke activiteit de overleving kan verbeteren in patiënten die allogene stamceltransplantatie ondergaan. De uitkomsten dienen voorzichtig te worden geïnterpreteerd omdat de studie niet opgezet was om verschillen in overleving te detecteren, en omdat geen stratificatie naar relevantee prognostische factoren is uitgevoerd.
1.Wiskemann J, Kleindienst N, Kuehl R et al. Effects of physical exercise on survival after allogeneic stem cell transplantation. Int J Cancer 2015; epub ahead of print