Het gebruik
van voedingssupplementen neemt toe in landen waar colorectaalkanker prevalent
is. Prof. Ellen Kampman (Wageningen Universiteit) en haar collega’s uit Wageningen,
Nijmegen, Amsterdam en Londen hebben meta-analyses uitgevoerd van prospectieve
cohortstudies van het effect van gebruik van voedingssupplementen op het risico
van colorectaalkanker. Ze publiceren de resultaten online in het International
Journal of Cancer.1
De
onderzoekers includeerden 24 publicaties in de meta-analyses. Er waren inverse
associaties tussen colorectaalkankerrisico en gebruik van mulitvitamines (use
versus no use: RR 0,92; 95%-bti 0,87-0,92) en tussen colorectaalkankerrisico en
gebruik van calciumsupplementen (use
versus no use: RR 0,86; 95%-bti 0,79-0,95; highest versus lowest use: RR 0,80; 95%-bti 0,70-0,92; dose response per toename van het calciumsupplementgebruik met 100 mg/dag
RR 0,96; 95%-bti 0,94-0,99).
Er waren
inconsistente associaties voor colonkankerrisco en vitamine A- en vitamine
C-supplementen, en voor colorectaalkankerrisico en vitamine D-, vitamine E-,
knoflook- en foliumzuursupplementen.
1.Heine-Bröring RC, Winkels RM, Renkema JMS et al.
Dietary supplement use and colorectal cancer risk: a systematic review and
meta-analyses of prospective cohort studies. Int J Cancer 2014; epub ahead of
print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)