Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Geen effect van leeftijd op pijnrespons en kwaliteit van leven na radiotherapie bij pijnlijke botmetastasen

(0)2014-04-21 13:21   ( Nieuws )

Paulien WesthoffBij patiënten met pijnlijke botmetastasen is leeftijd is geen voorspeller voor pijnrespons en kwaliteit van leven na radiotherapie. Zo luidt de conclusie uit een Nederlandse studie waarvan de resultaten vandaag online worden gepubliceerd in Radiotherapy and Oncology.1 Paulien Westhoff (UMCU) en haar collega’s van de Dutch Bone Metastasis Study Group zochten in de database van de DBMS (1157 patiënten met pijnlijke botmetastasen, tussen 1996 en 1998 behandeld met een enkele fractie van 8 Gy of zes fracties van 4 Gy) gegevens over de pijnrespons. De patiënten beantwoordden vragenlijsten over pijn, kwaliteit van leven, algemene gezondheid en medicatiegebruik bij aanvang van de behandeling, wekelijks gedurende de eerste twaalf weken, en daarna maandelijks gedurende twee jaar of tot het eind van de follow-up in december 1998.

De onderzoekers zagen geen significante verschillen in pijnrespons tussen de leeftijdscohorten jonger dan 65 jaar (n=520), 65 tot 74 jaar (n= 410), en 75 jaar of ouder (n=227). De pijnrespons in de drie leeftijdscohorten bedroeg respectievelijk 78%, 74% , en 67%. Uit de bepaling van de kwaliteit van leven bij aanvang van de behandeling bleek dat leeftijd wel van invloed was op activiteit (activiteit nam significant af met toenemende leeftijd) maar niet op andere QoL-domeinen. Een pijnrespons was voorspellend voor verbetering van de kwaliteit van leven (OR 3,74; 95%-bti 2,66-5,25).

1. Westhoff PG, de Graeff A, Reyners AKL et al. Effect of age on response to palliative radiotherapy and quality of life in patients with painful bone metastases. Radother Oncol 2014;epub ahead of print.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren