Van 1993 tot
2005 werd de Diet Modification trial
van het Women’s Health Initative (WHI
DM) uitgevoerd. De 48.835 deelneemsters, in de leeftijd van 50 tot 79 jaar, werden gerandomiseerd naar een laag-vet
voeding (20 energieprocent vet) of hun gebruikelijke voeding. Na mediaan 8,3
jaar interventie was er een niet-significante reductie van borstkanker, een
nominaal-significante reductie van ovariumkanker, en geen effect op andere
typen kanker.
Vandaag
publiceren dr. Cynthia Thomson (University of Arizona in Tucson) en collega’s
online in Cancer Epidemiology, Biomarkers
& Prevention de uitkomsten van een follow-up analyse bij 37.858 ex-deelneemsters aan WHI DM.1 De
onderzoekers inventariseerden de kankerincidentie en –mortaliteit in de periode
vanaf inclusie in de studie tot en met 2010. Er werd geen lange-termijn effect van
de interventie op de kankerincidentie en –mortaliteit gezien. Uit de follow-up
bleek wel dat de vrouwen uit de voormalige laag-vet voeding groep na de
interventie meer vet waren gaan innemen.
1.Thomson CA, Van Horn L, Caan BJ et al. Cancer
incidence and mortality during the intervention and post intervention periods
of the Women’s Health Initiative Dietary Modification trial. Cancer Epidemiol
Biomarkers Prev 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)