Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Geen lange-termijn effect van laag-vet voeding op kankerincidentie bij vrouwen

(0)2014-09-25 15:06   ( Nieuws )

Dr. Cynthia ThomsonVan 1993 tot 2005 werd de Diet Modification trial van het Women’s Health Initative (WHI DM) uitgevoerd. De 48.835 deelneemsters, in de leeftijd van 50 tot 79 jaar, werden gerandomiseerd naar een laag-vet voeding (20 energieprocent vet) of hun gebruikelijke voeding. Na mediaan 8,3 jaar interventie was er een niet-significante reductie van borstkanker, een nominaal-significante reductie van ovariumkanker, en geen effect op andere typen kanker.

Vandaag publiceren dr. Cynthia Thomson (University of Arizona in Tucson) en collega’s online in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention de uitkomsten van een follow-up analyse bij 37.858 ex-deelneemsters aan WHI DM.1 De onderzoekers inventariseerden de kankerincidentie en –mortaliteit in de periode vanaf inclusie in de studie tot en met 2010. Er werd geen lange-termijn effect van de interventie op de kankerincidentie en –mortaliteit gezien. Uit de follow-up bleek wel dat de vrouwen uit de voormalige laag-vet voeding groep na de interventie meer vet waren gaan innemen.


1.Thomson CA, Van Horn L, Caan BJ et al. Cancer incidence and mortality during the intervention and post intervention periods of the Women’s Health Initiative Dietary Modification trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren