Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Geschiedenis van astma invers geassocieerd met letaal prostaatcarcinoom

(0)2015-02-04 17:42   ( Nieuws )

Dr. Elizabeth PlatzInflammatie, en meer algemeen de immuunrespons zijn waarschijnlijk van invloed op de ontwikkeling van prostaatcarcinoom, schrijven dr. Elizabeth Platz (Johns Hopkins University, Baltimore MD) en collega’s online in het International Journal of Cancer.1 In de publicatie presenteren ze uitkomsten van een prospectieve studie van het verband tussen de immuun-gemedieerde aandoeningen astma en hooikoorts enerzijds en het risico van prostaatcarcinoom anderzijds. Ze voerden de studie uit in het cohort van de Health Professionals Follow-up Study, een cohort van 47.880 mannen, bij inclusie (1986) in de leeftijd van 40 tot 75 jaar en zonder geschiedenis van kanker. Bij inclusie rapporteerden de deelnemers (onder meer) hun geschiedenis van astma- en hooikoortsdiagnoses, en tijdens de follow-up (tot 2012) rapporteerden ze iedere twee jaar nieuwe diagnoses van astma en prostaatcarcinoom.

Van de deelnemers was 9,2% ooit gediagnostiseerd met astma, en 25,3% rapporteerde een diagnose van hooikoorts bij inclusie. Gedurende 995.176 persoonsjaren follow-up werden 798 letale gevallen van prostaatcarcinoom gezien (diagnose van metastasen op afstand, progressie tot metastasen op afstand, overlijden aan prostaatcarcinoom) waaronder 625 fatale gevallen. Ooit gediagnostiseerd zijn met astma was invers geassocieerd met het risico van letaal (RR 0,71; 95%-bti 0,51-1,00) en fataal (RR 0,64; 95%-bti 0,42-0,96) prostaatcarcinoom. Er was geen statistisch significant verband tussen hooikoorts en het risico van letaal of fataal prostaatcarcinoom.

De onderzoekers concluderen dat mannen bij wie ooit astma is vastgesteld een lager risico hebben van het ontwikkelen van letaal en fataal prostaatcarcinoom. Deze uitkomst kan wellicht leiden tot te onderzoeken hypotheses over specifieke immuunprofielen in de etiologie van letaal prostaatcarcinoom.

1.Platz EA, Drake CG, Wilson KM et al. Asthma and risk of lethal prostate cancer in the health professionals follow-up study. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren