
In de index wordt één punt toegekend voor een gezonde leefstijl met betrekking tot roken, één punt voor alcoholgebruik, één punt voor de voedingskwaliteit (gerepresenteerd door de Mediterrane voeding) voor het schatten van de associatie met het GC-risico, plus één punt voor een gezond lichaamsgewicht voor het schatten van de associatie met het risico van cardia-GC.
In het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC, n=461.550) werd tijdens mediaan 11,4 jaar follow-up bij 662 deelnemers GC vastgesteld. De hoogste versus de laagste healthy lifestyle index was geassocieerd met een significant 51% verlaagd risico van overall GC (HR 0,49; 95%-bti 0,35-0,70), een significant 77% verlaagd risico van cardia-GC (HR 0,23; 95%-bti 0,08-0,68) en een significant 47% verlaagd risico van non-cardia GC (HR 0,53; 95%-bti 0,32-0,87). De p-trends waren alle kleiner dan 0,001. Uit berekening van de population attributable risks bleek dat 18,8% van alle GC-gevallen en 62,4% van de gevallen van cardia-GC hadden kunnen worden voorkomen als de EPIC-deelnemers de gezonde leefstijl van de index hadden gehad.
1.Buckland G, Travier N, Huerta JM et al. Healthy lifestyle index and risk of gastric adenocarcinoma in the EPIC cohort study. Int J Cancer 2014; epub ahead of print