Verscheidene
modificeerbare leefstijlfactoren zijn geassocieerd met het risico van
maagcarcinoom (GC). Voorbeelden zijn roken, alcoholgebruik, sommige
voedingsfactoren en lichaamsgewicht. De gecombineerde impact van deze factoren
op het GC-risico zijn echter nog onduidelijk, schrijven dr. Genevieve Buckland
(Catalaans Instituut van Oncologie, Barcelona) en collega’s online in het International Journal of Cancer.1
In de publicatie
publicatie presenteren ze een healthy
lifestyle index waarmee ze het gezamenlijke effect van de genoemde
leefstijlfactoren op het GC-risico kunnen kwantificeren.
In de index
wordt één punt toegekend voor een gezonde leefstijl met betrekking tot roken,
één punt voor alcoholgebruik, één punt voor de voedingskwaliteit
(gerepresenteerd door de Mediterrane voeding) voor het schatten van de
associatie met het GC-risico, plus één punt voor een gezond lichaamsgewicht
voor het schatten van de associatie met het risico van cardia-GC.
In het
cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
(EPIC, n=461.550) werd tijdens mediaan 11,4 jaar follow-up bij 662 deelnemers GC vastgesteld.
De hoogste versus de laagste healthy
lifestyle index was geassocieerd met een significant 51% verlaagd risico van
overall GC (HR 0,49; 95%-bti 0,35-0,70), een significant 77% verlaagd risico
van cardia-GC (HR 0,23; 95%-bti 0,08-0,68) en een significant 47% verlaagd
risico van non-cardia GC (HR 0,53; 95%-bti 0,32-0,87). De p-trends waren alle
kleiner dan 0,001. Uit berekening van de population attributable risks bleek
dat 18,8% van alle GC-gevallen en 62,4% van de gevallen van cardia-GC hadden
kunnen worden voorkomen als de EPIC-deelnemers de gezonde leefstijl van de
index hadden gehad.
1.Buckland G, Travier N, Huerta JM et al. Healthy
lifestyle index and risk of gastric adenocarcinoma in the EPIC cohort study.
Int J Cancer 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)