Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

HPV-vaccin stimuleert cytotoxische activiteit van immuuncellen tegen HPV-geïnfecteerde tumorcellen

(0)2014-07-01 13:23   ( Nieuws )

Dr. Johan van den BerghCervarix is een preventief vaccin tegen infectie door HPV-stammen 16 en 18, die een rol spelen bij de ontwikkeling van cervixkanker. In een Belgische studie, online gepubliceerd in het Journal of Cellular and Molecular Medicine, is een nieuw werkingsmechanisme van het vaccin tegen de ontwikkeling van cervixkanker aangetoond.1 Dr. Johan van den Bergh (Vaccine and Infectious Disease Institute, Universiteit van Antwerpen) en collega’s onderzochten in vitro de effecten van het vaccin op IL-15 dendritische cellen en natural killer cellen, twee immuuncel-typen die een rol spelen bij de antitumor-immuniteit.

De onderzoekers laten zien dat blootstelling van IL-15 DC aan het vaccin resulteert in toename van de expressie van markers van fenotypische maturatie, toename van de productie van pro-inflammatoire cytokines, en cytoxische activiteit tegen HPV-positieve tumorcellen. Deze effecten worden gemedieerd door het vaccin-adjuvant, ten dele door activering van Toll-like receptor 4. Aan het vaccin blootgestelde IL-15 DC induceert fenotypische activering van NK-cellen. Dit resulteert in een synergistische cytotoxische werkzaamheid tegen HPV-geïnfecteerde tumorcellen.

1. Van den Bergh JMJ, Guerti K, Willemen Y et al. HPV vaccine stimulates cytotoxic activity of killer dendritic cells and natural killer cells against HPV-positive tumour cells. J Cell Mol Med 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren